Auta už smí na nový úsek dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným u Budějovic

28. září 2017

Nově mohu řidiči mezi Borkem a Úsilným u Českých Budějovic jezdit po dálnici. Tříkilometrový úsek se jim otevřel ve středu před polednem.

Stavba za 718 milionů korun bez daně má ulevit hlavně Pražskému předměstí krajského města, Nemanicím a také Borku, kudy doteď projížděly tisíce aut denně.

„Je to úžasné dílo, líbí se mi ta dokonalost těch detailů. Je to fantastické, jiné mimoúrovňové křižovatky jsou monstra, ale tohle je pěkně zasazené v krajině,“ chválil Lubomír Švec, který se na nově otevíraný úsek dálnice D3 přijel podívat na kole z nedalekých Hůr.

Právě mimoúrovňová křižovatka je podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy zdejší zajímavostí. „Ta úrovňová křižovatka je ve třech částech, to znamená, že je tříúrovňová a je prstencová, má dohromady devět větví,“ popsal.

Na úseku dlouhém přes tři kilometry najdou řidiči také jedenáct mostů. „Ze směru od Prahy najedou klasicky na dálnici, kam je svede provizorní dopravní značení. Pojedou po dálnici a dojedou na takový velký kruháč, který je pomocí dopravního značení roztřídí dál do Budějovic, Lišova, nebo zpátky do Prahy,“ dodává ředitel výstavby úseku dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným Václav Nedorost.

Jako první vjel na nově otevřený úsek dálnice starší pár v tmavě zeleném Volkswagenu s českobudějovickou registrační značkou.

autor: hoch
Spustit audio