Až stovka autovraků blokuje parkovací místa na Pražském předměstí v Budějovicích

24. říjen 2017

Při přípravě nových zón placeného stání na Pražském předměstí v Českých Budějovicích radnice zjistila, že tu na parkovacích místech překáží asi sto autovraků. Radní ale zatím neví, jak s nimi naloží.

„Nebude to jednoduché,“ shoduje se primátor Jiří Svoboda s náměstky Františkem Konečným a Petrem Podholou. „Neexistuje nějaký univerzální postup. Vím, že i ostatní města s tím bojují,“ dodává Petr Podhola.

Kontrolu aut na vyhrazených parkovištích v centru Českých Budějovic mají na starosti pracovníci Dopravního podniku spolu s městskými strážníky.

Pokud bude někde zaparkované auto na parkovišti třeba zarůstat travou, ale bude mít registrační značky a platnou technickou kontrolu, tak se o vrak nejedná. Majitel s ním prostě jen nejezdí.

„Pokud strážníci zjistí, že je propadlá technická, nebo vozidlo nemá registrační značky, nebo je evidentně nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, tak se jedná o vrak. V tom případě ho nafotí a bude se to předávat na magistrát města,“ popisuje mluvčí městské policie David Štýfal.

Podle radních odtažení autovraků přinese obyvatelům na Pražském předměstí nejméně sto parkovacích míst. Spolu se zavedením zón placeného stání a vytlačením dojíždějících pak mohou místní celkově získat až třetinu všech parkovacích míst ve svůj prospěch.

Jeden z obyvatel Pražského předměstí Přemysl Tichý v tom ale smysl nevidí. „Tam je asi jednoduché řešení - nespojovat odklízení vraků s tvořením zón. Radnice by měla dělat svoji práci poctivě a správně i během normálního volebního období a vraky odsud odstranit, na to snad má nějaký mechanismus. A pokud nemá, tak zřízení zón s tím nesvede,“ argumentuje.

O tom, že si radnice zatím neví rady, svědčí i slova náměstka pro dopravu Františka Konečného. „Budeme po dohodě s panem primátorem k tomu svolávat jednání, kde se musíme domluvit na postupu. Ještě vám přesně neřeknu, jak se bude postupovat, protože jsou na to různé právní názory, ještě to musíme dořešit,“ říká.

Otázka autovraků je jeden z mnoha chybějících kamínků v mozaice nazvané parkovací zóny. Ty přitom mají začít platit už 1. listopadu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio