Bahno z Rábského rybníka na Strakonicku pokrylo 55 hektarů pozemků

18. září 2012

Více než 19 milionů korun si vyžádaly opravy a odbahnění Rábského rybníka u Volenic na Strakonicku.

Obec Volenice za ně zaplatila necelé dva miliony korun díky příspěvkům z fondu Evropské unie a od Státního fondu životního prostředí. Starosta Volenic Karel Papež (Sdružení pro rozvoj obcí), připomněl, že v Rábském rybníku leželo v průměru jeden metr bahna, u výpustného zařízení dokonce přes dva metry.

„Sedimentu se vytěžilo padesát čtyři tisíc kubíků. Navozilo se to na pozemky katastru Volenice na plochu padesát pět hektarů do vrstvy deseti centimetrů. Všechno bylo v pořádku, úředníci byli vstřícní a pomáhali mi s tím,“ říká Papež.

Staviteli Josefu Jůnovi z firmy Dřevotrans odbahnění Rábského rybníka ztěžovali přírodní podmínky, havarijní stav hráze a také zloději, kteří ze strojů kradli naftu: „Provedlo se odbahnění, udělal se bezpečnostní přeliv, výpustné zařízení a oprava hráze, de facto nový rybník. Nejvíc dalo zabrat odbahnění, kde je místy neúnosné dno, a museli jsme proto několikrát přehazovat bahno. No a také zlodějíčkové, kteří nás navštěvovali, kradli naftu a různé náhradní díly.“

Místní obyvatelé okukují vyčištěný rybník a někteří už se v něm stihli vykoupat. „Rybník byl celý zarostlý a zabahněný a nedalo se v něm koupat. Teď je to úplně jiný rybník, je hluboký čtyři metry, ze všech stran je krásně přístupný. To dříve nešlo, protože všude bylo rákosí a bahno,“ říká místní obyvatel Miloslav Hromíř.

Odbahnění Rábského rybníka na Strakonicku

Jana Veselá z Agentury ochrany přírody a krajiny České Budějovice vysvětlila, proč do rybníka zatím nesmí rybí násada: „Od kolaudace by v rybníku dva roky neměly být žádné ryby, protože by sežraly všechen ten porost, který pomáhá stabilizovat dno a vyčistit rybník.“

Rábský rybník nedaleko Volenic na Strakonicku má rozlohu 5,7 hektaru a po odbahnění pojme 109 tisíc krychlových metrů vody. Nebývá to v současnosti příliš zvykem, ale i největší stavitelé jihočeských rybníků Štěpánek Netolický a Jakub Krčín zvali kněží, aby požehnali jejich stavbám.

Na tuto tradici navázali v pondělí také ve Volenicích Aby rybník znovu plnil hospodářské, ekologické i rekreační poslání, zdůraznil mezi řečníky také Petr Misař, farář z nedalekých Katovic. S jakými pocity žehnal odbahněnému rybníku, zjistil reportér Václav Malina:

autor: Václav Malina
Spustit audio