Balet Jihočeského divadla má pět nových členů. Příští rok se změní i vedení

21. prosinec 2015

Baletní soubor Jihočeského divadla se proměňuje. Má pět nových členů a v příštím roce dostane i nového šéfa. Na divadelních prknech i ve vedené souboru budou evropské špičky ve svém oboru.

„Doposud po dobu sedmi let byly inscenace baletu úzce spjaty s osobou Attily Egerházyho, tedy choreografa, který vetkl přestavení specifický tvar. To jistě bylo po předchozím vedení velmi dobrým krokem, který Jihočeské divadlo posunul někam dál, ale domnívám se, že po sedmi letech zase souboru prospěje nějaká změna a širší záběr,“ odůvodňuje změny ředitel divadla Lukáš Průdek.

Novým šéfem se stane současný první sólista Bavorského státního baletu v Mnichově Lukáš Slavický. Pod jeho vedením by se v příští sezóně na repertoáru divadla měly objevit i klasické tituly. „Já bych si třeba dokázat představit, že by bylo fajn udělat Korzára, Šípkovou Růženku nebo Labutí jezero,“ říká.

Některé jmenované balety si žádají větší obsazení. Lukáš Slavický v tom nevidí problém. Možností by podle něj byla spolupráce například s pražskou konzervatoří v Praze nebo Bohemia Balet.

Změny zaznamenal i samotný baletní soubor. V průběhu letošní sezóny se zásadně obměnil. Noví tanečníci přicházejí ze Španělska, Japonska nebo Polska.

Zatímco nové posily baletního souboru můžete vidět v divadle už v této sezóně, Lukáš Slavický vystřídá dosavadního šéfa Attilu Egerházyho ve funkci šéfa až v červenci příštího roku.

Spustit audio