Během mrazivých dnů je třeba chránit i domovní vodoměry

18. leden 2017

Nejen vodovodní potrubí, ale i domovní vodoměry mohou během mrazivých dnů prasknout. Majitele nemovitostí tak kromě škody na samotném zařízení může potrápit i nekontrolovaně vytékající voda. I proto vodohospodáři radí domovní vodoměry v zimě před mrazem chránit.

„Zákazníci jsou zvyklí si zazimovat věci od auta po chatu, ale nevzpomenou si na to, že by mohli zazimovat třeba i vodoměry nebo vodovodní přípojku. Pak to dopadá špatně,“ říká technik společnosti ČEVAK Bohumil Nejedlý a ukazuje tři vodoměry, které mají kompletně popraskané sklo.

„Někdy dojde i k tomu, že voda začne vytékat. Nejhorší případy jsou ve chvíli, kdy ten majitel není doma. Pak jsou ztráty daleko větší a toho majitele to více bolí,“ dodává.

Technici jihočeské vodohospodářské společnosti letos kvůli zamrznutí měnili už desítku vodoměrů. Nejvíc závad jim lidé hlásí právě během mrazivých dnů. „První věc, kterou bych udělal, je okamžité zavření ventilu před vodoměrem. Zabrání se tak dalšímu úniku vody a škodám na majetku i finanční ztrátě za uniklou vodu,“ radí vedoucí oddělení vodoměrné služby společnosti Karel Voráček.

Pokud lidé závadu zjistí, měli by jí co nejdřív ohlásit. A to buď na zákaznické nebo havarijní lince společnosti ČEVAK. „Naši montéři vyjíždějí na havárie ihned, ale může se samozřejmě stát, že těch zamrzlých vodoměrů je více, takže prosíme, aby lidé vyčkali, než montér přijede,“ dodává Karel Voráček.

Technik Bohumil Nejedlý proto doporučuje domovní vodoměr před mrazy preventivně chránit. „Použijte polystyren nebo nějaký jiný izolační materiál. V žádném případě nedoporučujeme staré hadry, které nasávají vodu. Pak dochází k zamrznutí vodoměru daleko rychleji, než kdyby byl odkrytý. Často se i stává, že majitelé nechají v domech nebo chatách otevřená okna a přitom mají vodoměr někde blízko okna. Pak je to stejné, jako kdyby byl venku,“ připomíná.

Jihočeští vodohospodáři očekávají, že zamrzlých vodoměrů bude s nízkými teplotami přibývat. Další porušená zařízení jim lidé začnou hlásit na jaře, až se vrátí na chaty a chalupy.

autor: hoch
Spustit audio