Bezpečnostní prvky bere mnoho cyklistů na lehkou váhu, zjistili při kontrole policisté

15. srpen 2017

Důvěřuj, ale prověřuj. Přesně podle tohoto přísloví se řídí dopravní policie a pracovníci Besipu, kteří pravidelně kontrolují bezpečnostní vybavení cyklistů. Potkat je můžete například na nejfrekventovanější cyklostezce z Českých Budějovic na Hlubokou.

Při poslední kontrole dopravní policistka Olga Morongová zastavila mimo jiné Miroslava Daňka, který jezdí na postarším kole z roku 1968, a zkontrolovala bezpečnostní prvky. „Není to dostatečné, doporučila bych třeba reflexní pásky na košík,“ upozornila a jednu takovou pásku cyklistovi darovala.

Další cyklista Tomáš Šarvaic byl vidět už z dálky, protože měl zářivě oranžové tričko. Policistka pochválila, že nosí helmu, také vybavení kola bylo v pořádku. Chyběl pouze zvonek, kterým by na sebe cyklista mohl v případě potřeby upozornit.

Podle koordinátora Besipu Václava Kováře je stále koho napomínat. „Neustále se najdou nějaké chyby a dost často je neuspokojivý i technický stav kol. Při bezpečnostních akcích se snažíme dávat cyklistům reflexní prvky, které pak mohou používat,“ dodal.

Nehod s účastí cyklistů neubývá. Potvrzují to statistiky za poslední půl rok. „Od začátku roku jsme řešili v rámci Jihočeského kraje více než 200 dopravních nehod s účastí cyklisty, 150 osob se zranilo a bohužel tři osoby podlehly následkům těžkého zranění,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

U těchto nehod je většinou na vině motorista, ale způsobují je i cyklisté. „Nedávají pozor, sjíždějí z chodníků na komunikaci, čehož jsme denně svědky, a potom řidič motorového vozidla nemá šanci včas zastavit nebo reagovat,“ připomněl.

Za způsobený přestupek může cyklista dostat pokutu až dva tisíce korun.

Spustit audio