Biskup požehná jihočeským koledníkům. Začíná Tříkrálová sbírka

5. leden 2017

Do Tříkrálové sbírky se letos zapojí přes tři tisíce jihočeských koledníků. Štědrost lidí v kraji podle organizátorů z Charity České republiky roste. Loni skupinky dobrovolníků vykoledovaly jen na jihu Čech přes šest milionů korun. Sbírka potrvá do 15. ledna.

Pamatovat si koledu a umět vysvětlit, komu darované peníze pomůžou. To by měl umět každý koledník, který se zapojí do Tříkrálové sbírky. V její tradici začala jako první olomoucká arcidiecéze.

Podle biskupa a prezidenta Charity České republiky Pavla Posáda nejde jen o to peníze vybrat, ale také požehnat lidem. „Lidé třeba utíkají před našimi pokladničkami, ale já říkám: My nic nechceme, já vám chci požehnat, a když v radosti nad tím požehnáním dáte něco na chudé, tak to bude také dobře,“ vysvětluje.

Skupinky dobrovolníků s dozorem starším patnácti let budou vybírat do oválné zapečetěné krabičky se znakem charity. Koordinátor Tříkrálové sbírky v českobudějovické diecézi Roman Tlapák varuje před falešnými králi. „Vedoucí skupinky musí mít průkazku, kde je podpis ředitele Charity České republiky, ředitele Diecézní charity a podpis zdejšího biskupa,“ připomíná.

Výtěžek sbírky pomáhá už tradičně nemocným nebo handicapovaným lidem, také sociálně potřebným skupinám v regionu. Z loňské sbírky se například koupila pračka pro seniory v domově v Sousedovicích. A charita Kaplice věnovala peníze na léčbu chlapce postiženého svalovou dystrofií.

O tom, kam poputuje letošní výtěžek, už farnosti a charity rozhodly. „Ta místa, kde se vybírá, už si určila dopředu procentuálně, co z té sbírky podpoří,“ říká Roman Tlapák.

Popularita Tříkrálové sbírky podle organizátorů rok od roku stoupá. Loni Jihočeši darovali na charitu přes šest milionů korun, což bylo podle biskupa Pavla Posáda v kraji zatím nejvíc v historii sbírky.

Ve čtvrtek 5. ledna biskup hromadně požehná koledníkům na náměstí Přemysla Otakara II. Průvod Tří králů na koních s doprovodným programem začne v 16 hodin.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio