Bonsai č. 3 vydala album Z dlouhých poutí. Pokřtí ho v menze Jihočeské univerzity

15. listopad 2016

Hrají už 18 let a na svém kontě mají nespočet koncertů, padesát písní a zatím dvě alba. To druhé nese název Z dlouhých poutí a českobudějovická kapela Bonsai č. 3 jej vydává právě teď. Zařadila na něj písně, které nesou odkaz Františka Stralczynského, zakladatele původní skupiny Bonsai, i nové vlastní skladby.

Album kapela pokřtí 18. listopadu v menze Jihočeské univerzity. „Sem jsme jako studenti kdysi dávno chodívali i takzvaně na hyenu, to znamená, že jsme neměli na oběd a kuchařky nám dávaly jídlo zadarmo, ale hlavně jsme tu s naší kapelou před osmnácti lety začínali. Měli jsme tu prvních pět let domovské koncerty,“ vysvětluje kapelník Václav Koblenc.

Příprava nové desky trvala šest let. Bonsai č. 3 se mezitím proměnila. „Odbyla si jakousi hibernaci, takový zimní spánek, ale probrali jsme se z něho a rozhodli jsme se, že tu desku doděláme. A je to pro nás opravdu velká radost, protože je to naše teprve druhé album,“ říká Václav Koblenc. Vzniku desky velmi pomohli fanoušci, přátelé a známí, kteří kapelu podpořili na portálu Startovač.

Na albu posluchači najdou původní písně kapely Bonsai i novou autorskou tvorbu. „Písničky Bonsaie, které psali František Stralczynský a Tomáš Poláček, byly tím hlavním, proč jsme před osmnácti lety kapelu zakládali. Pro mě osobně je to naprostá srdcovka. František v textech pojmenovává život a lásky tak, jak já bych to asi nikdy neuměl. Postupem času ale přibývaly i vlastní písničky a na té nové desce, kterou pokřtíme v pátek 18. listopadu, je šest našich vlastních písní a deset původních od Bonsaie,“ doplňuje kapelník.

Bonsai č. 3 má podle jeho slov v současné době tři až čtyři členy. „Kromě mě jsou v kapele violoncellistka Petra Dvořáková a nově zpěvačka Zuzka Králová. Čtvrtým členem je kontrabasista Libor Kameník, který žije v Praze a je vynikající muzikant, pročež je ale hodně vytížený, tudíž s námi nemůže být vždy,“ uzavírá Václav Koblenc.

POSLECHNĚTE SI: O novém albu kapely Bonsai č. 3 v pořadu Písničkové rozhovory

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio