Bruslení na náměstí je po letech opět součástí Budějovického adventu

8. prosinec 2016

Součástí adventu v Českých Budějovicích je po sedmi letech znovu kluzistě. Ledová plocha slouží bruslařům na náměstí Přemysla Otakara II. blízko radnice. Zabruslit si chodí lidé hlavně večer, ale plocha je přístupná už od deseti hodin dopoledne.

Dopoledne na kluziště míří třeba děti, které ještě nemusí chodit do školy. „Máme tady takovou dětskou skupinku. Když je mínus deset, tak to by byl hřích nebýt na ledu, takže jsme vyrazili. Dneska jsou poprvé na ledu a je to velká legrace. Je vidět, že jsou šikovní. Po malých krůčcích padají míň a míň,“ říká vedoucí dětské skupinky David Veis.

Pro začátečníky je podle něj dobré bruslit na hodně hladkém ledě, který je právě na kluzišti. „Když se děti učí na rybníce, kde není odšornováno nebo jsou tam hrudky, tak to pro ně znamená moc velké úsilí. Když je ale krásně hladký led jako teď po ránu tady na kluzišti, tak se jim to lépe daří,“ dodává David Veis.

Podle provozovatele ledové plochy Petera Žůra začíná nejvíce lidí chodit na kluziště v odpoledních hodinách. „Ve všední den to začíná odpoledne, když skončí škola, a pak je plno až do večera,“ popisuje.

Vstup na kluziště je zdarma, lidé si tu také mohou půjčit brusle. Ledová plocha na náměstí vydrží do 28. prosince.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio