Budějovická městská policie přitvrdila v kontrolách parkování

3. prosinec 2016

Přes 260 pokut a stejný počet domluv udělili strážníci městské policie za jediný listopadový týden v centru Českých Budějovic. Důvodem je špatné parkování na vnější straně náměstí. Postupně se tento počet snížil na polovinu, ale i tak mají strážníci stále dost práce.

Lístek od městské policie objevil za oknem své dodávky Pavel Šindelář z Jindřichova Hradce. Auto nechal stát na vnější straně náměstí Přemysla Otakara II. mimo hodiny vyhrazené pro zásobování. „No, já jsem to trochu čekal. Asi před týdnem jsem četl na internetu, že je to tu trochu těžší s městskou policií, a je to asi pravda, když koukám na ten lístek,“ reagoval.

Přivolaný strážník nakonec vše vyřešil na místě domluvou. „Teď je na náměstí víc hlídek, každý má svoji stranu. Občas se řidiči hádají, občas jsou i sprostí, ale s tím nic neuděláme. Je samozřejmě lepší, když se to vyřeší v klidu, bez emocí a bez sprostých slov,“ popsal strážník.

Zvýšenou pozornost parkování v historickém centru Budějovic věnuje městská policie od 10. listopadu. Statistiku od té doby sleduje mluvčí David Štýfal. „Za první týden strážníci udělili 262 pokut a přibližně stejný počet domluv. Naproti tomu za poslední týden jsou ta čísla prakticky poloviční, takže se situace zlepšuje,“ uvedl.

Zóna zákazu zastavení je na budějovickém náměstí od roku 2004. David Štýfal je proto přesvědčen, že naprostá většina řidičů o tom ví. „Pokud je řidič ochoten přestupek řešit, dá se to vyřešit na místě. Sankce je potom od domluvy po dva tisíce korun,“ doplnil.

Na vnější straně náměstí Přemysla Otakara II. nebo třeba v Krajinské ulici mohou zastavovat pouze auta zásobování, ale jen ve vymezených hodinách, tedy ráno od 6 do 10 hodin a večer od 20 do 22 hodin.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio