Budějovická nemocnice po mnoha letech otevírá svou kuchyni

31. srpen 2015

Na 2000 obědů denně uvaří nová kuchyně v areálu českobudějovické nemocnice. Fungovat začne v úterý 1. září a jídlo odsud denně dostane 800 zaměstnanců a asi 1200 pacientů. Pro ty, kteří mají nařízenou léčebnou dietu, budou kuchařky připravovat 20 různých druhů diet.

K vybavení kuchyně patří například tlakový hrnec, v němž je možné uvařit 600 porcí guláše, a velké chladicí boxy.

Českobudějovická nemocnice dosud svou kuchyni neměla a jídlo dovážela z univerzitní menzy. Podle některých politiků i představitelů nemocnice byl ale tento systém nevýhodný. Pacienti si stěžovali na kvalitu jídla i na to, že neměli teplé večeře. Vedení nemocnice si od změny slibuje zlepšení kvality.

Nová kuchyně je umístěná v hlavním areálu, do budoucna se počítá s vybudováním takzvaného monobloku - tedy propojení všech budov a oddělení pomocí nadchodů nebo podzemními chodbami. Tak budou zaměstnanci nemocnice docházet do jídelny suchou nohou a k pacientům se bude jídlo rozvážet právě těmito tunely.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio