Budějovická ulice v Táboře nabídne více parkovacích míst, přibyde i zeleň

28. červen 2017

Budějovickou ulici v Táboře čeká po 40 letech velká rekonstrukce. Žádné velké dopravní změny nejsou v plánu. Lidé se ale dočkají více parkovacích míst a zeleně.

Budějovická ulice patří mezi nejfrekventovanější dopravní tepny ve městě. Denně po ní projede okolo 20 tisíc aut.

Na Budějovické jsou obchody, kanceláře a žijí tady i lidé. „Je to šlendrián tady. Jenom se počítala léta a kolik tu projede aut a nic se nedělo. Třeba přecházet tady je problém,“ popisuje každodenní realitu Miluše Nágelová, která tu žije už 60 let.

Radnice se dlouho nemohla shodnout na finální podobě, kterou by ulice po rekonstrukci měla mít. Nejvíc příznivců si nakonec získala konzervativní varianta, která v podstatě respektuje současné dopravní řešení.

Navíc se zdvojnásobí počet parkovacích míst, kterých je teď málo, a podle místostarostky Michaely Petrové se na tuto rušnou třídu má po desítkách let vrátit i zeleň. „Mělo by tam být 95 parkovacích míst a kolem 40 stromů plus nějaké okrasné keře, trávníky a záhony. Myslím, že jsme předložili kompromis, který je přijatelný pro všechny,“ uvedla. Zeleň má i eliminovat hluk a prach, který je nadlimitní.

Aby byla dopravní omezení při rekonstrukci co nejmenší, je celá akce rozvržena do pěti etap. Pokud nedojde ke komplikacím, rekonstrukce Budějovické ulice v Táboře začne už příští rok.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio