Budějovické Auticentrum začne poskytovat služby v nových prostorách

4. duben 2017

Velké místnosti a herna, hodně světla a zahrada. To jsou přednosti nových prostor budějovického Auticentra v Plzeňské ulici. Desítky autistů a jejich rodin je mohou od úterý využívat v bývalém areálu mateřské školy.

Služeb využívá například Ludmila Gebltová se synem. Protože ale autisté většinou nesnáší velké změny, bylo nutné ho připravit na stěhování do nových prostor. „Nejdřív vidí ten balící proces, že se opravdu už všechno dává do krabic a připravuje se k odvozu, a vždycky když jedeme okolo nového Auticentra, tak ho na to upozorňuji,“ popisuje.

Se synem se byla podívat už i u nové budovy a společně nahlíželi okny dovnitř. Přesto ví, že zvládnout změnu bude pro jejího syna autistu těžké. „Navenek ty děti budou vypadat, že se těší, ale dochází ke stresovým situacím,“ dodává

Stěhování však stojí za to. Autisté a jejich rodiny získají komfortnější prostory. „Máme tu i velkou zahradu a jsme v poměrně klidové zóně u řeky, takže bude možné chodit s našimi uživateli na procházky,“ připomíná zástupkyně ředitelky Renata Podhorská.

Nové Auticentrum má zhruba o polovinu více místa než v předchozích prostorách. Na děti tak čeká nejen větší herna, ale každá terapie bude fungovat v samostatné místnosti. Na opravu ještě čekají dva pavilony, ve kterých může vzniknout chráněné bydlení.

Auticentrum zakládali před pár lety sami rodiče dětí s autismem, protože jim tyto služby v krajském městě chyběly. Z peněz od sponzorů a dotací založili nejprve centrum, které poskytovalo jen volnočasové aktivity. Zájem rostl a před dvěma lety se povedlo založit zařízení, které poskytuje profesionální sociální služby.

Auticentrum v současné době nabízí takzvané sociální resocializační služby. Snaží se připravit děti na to, aby mohly žít alespoň částečně jako jejich vrstevníci, a předcházet i jejich sociálnímu vyloučení. Navštěvují zde například muzikoterapii, učí se pracovat s iPadem, nacvičují základní sociální dovednosti nebo se učí pomocí obrázků a fotografií.

Velkým snem zakladatelek Auticentra je vybudovat stacionář a celoroční pobytové zařízení, které by mohlo vzniknout v dalších budovách. Zatím chybí peníze na rekonstrukci. Rodiče dětí s autismem řeší hlavně jejich budoucnost, v České republice totiž chybí zařízení pro dospělé autisty. A to je cíl českobudějovického Auticentra.

autor: pfr
Spustit audio