Budoucí prvňáčci půjdou k zápisu až v dubnu. Některým dětem to může pomoct

23. únor 2017

Letos poprvé půjdou děti k zápisům do prvních tříd až na začátku dubna. Některé by z toho mohly těžit. Podle psychologů i učitelů může rozdíl dvou měsíců znamenat velký skok dopředu v dovednostech dítěte. Ve většině případů se ale pro budoucí prvňáčky nic nezmění.

V mateřské škole v Popelíně jsou ve třídě různě staré děti. Ty nejmladší se tak postupně můžou učit od předškoláků, kteří se připravují k zápisu do první třídy. „Máme tady pracovní listy a sešity a hlavně se připravujeme formou hry. Máme radost, když i rodiče spolupracují,“ říká učitelka Romana Štveráková.

Základní a mateřská škola v Popelíně sídlí v jedné budově. Pro předškolní děti tu pořádají taky školu nanečisto. „Já učím první třídě a po celý rok se pravidelně setkáváme s předškoláky. Děláme takovou společnou přípravu na školu, takže děti mě dobře znají, chodí do školy každý měsíc, těší se na to,“ vysvětluje ředitelka Lenka Macků.

Pro děti tak zápis do první třídy bude pouhou formalitou. I když tady všech třináct předškoláků dobře znají a dokáží odhadnout, jestli jsou na školu připravení, je podle Romany Štverákové dobře, že se zápisy uskuteční až na začátku dubna. „Dítě zraje a v lednu nemůžeme odhadnout, jestli k tomu zápisu bude nebo ne. Já si myslím, že ty dva měsíce pro dítě znamenají velice hodně,“ komentuje.

S tím souhlasí i psycholožka Tereza Elian. „Je ale určitě i velká část dětí, u nichž v řeči nebo pozornosti vidíme, že to k odkladu prostě bude směřovat, protože to dítě se nám nejeví jako školně připravené. Pro tyhle děti dva měsíce nebudou hrát tak velkou roli, s těmi by se mělo začít pracovat hned zkraje předškolního roku,“ uvádí.

I proto je podle ní tak důležitý poslední rok v mateřské škole, který bude od září letošního roku povinný. Protože většina dětí mateřské školy navštěvuje, neobává se ani toho, že by pedagogicko-psychologickou poradnu v Jindřichově Hradci v dubnu zavalily žádosti o odklad školní docházky.

„Zdá se mi, že rodiče byli docela dobře informováni, takže se nám už žádosti množí. K vyšetření školní připravenosti se dostaneme asi podobně jako v minulých letech, to znamená na konci února, na začátku března,“ doplňuje Tereza Elian.

Lhůta pro posouzení školní zralosti je stejná jako v předchozích letech, tedy do 31. května. Vyjádření pedagogicko-psychologické poradny a dětského lékaře mohou rodiče přinést rovnou k zápisu nebo si je obstarat až po něm.

autor: hoch
Spustit audio