Bývalé vedení NP Šumava údajně obcházelo zákony

17. květen 2012

Přestože se o hospodaření Správy Národního parku Šumava v éře předchozího vedení leccos proslýchalo, závěry auditu šokovaly starosty šumavských obcí.

Bývalé vedení národního parku podle vyjádření renomované auditorské společnosti obcházelo zákony, neprůhledným způsobem zadávalo zakázky a s vytěženým dřevem spíše kšeftovalo než obchodovalo.

Závažná odhalení velice zaskočila starostku Borových Lad Janu Hrazánkovou: „Bylo nám stále zdůrazňováno, jak vše musí být křišťálově čisté a jak se musí dodržovat zákon, ale pak se dovíme, že zákony platí, ale asi jen pro někoho. Teď máme zasedání výkonného výbor, kde jsme požádali pana ředitele Stráského a pana předsedu Rady Národního parku Šumava o začlenění bodu o informování o výsledcích auditu a o věcech, které budou z auditu vyvozeny.“

Podle informací, které se nám podařilo zjistit, se zasedání výkonného výboru Rady Národního parku Šumava uskuteční ve čtvrtek ve Vimperku. Zástupci šumavských obcí na něm budou požadovat vyvození konkrétních důsledků pro konkrétní osoby za nezákonné hospodaření s veřejnými prostředky zejména v letech 2009 a 2010.

autor: Václav Malina
Spustit audio