Celkem 35 starostů vládlo Jindřichovu Hradci. Teď se všichni sešli na radnici

29. červenec 2015

V opravené budově staré radnice v Jindřichově Hradci se sešli všichni muži, kteří městu vládli od roku 1850. Celkem 35 starostů a předsedů národního výboru zaplnilo jednu z expozic v novém výstavním domě. Navštívit je tam můžete každý den kromě pondělí.

Expozice ve druhém patře se věnuje historii samotného domu i města. Materiály zpracovala Michaela Körnerová ze Státního oblastního archivu v Třeboni. „Máme tady mimo jiné stavební plány na přestavbu radnice po velkém požáru roku 1801. Trochu překvapivým exponátem je kanon národní gardy, která byla v Hradci ustanovena v roce 1848 v souvislosti s revolucí a změnou poměrů, kdy končí poddanství a nadvláda šlechtických rodů,“ připomněla.

Brzy na to, v roce 1850, byla zákonem zavedena obecní samospráva a městům začali velet starostové. Kompletní seznam těch jindřichohradeckých nabízí právě nová expozice. „Nebylo jednoduché dát to dohromady, musela jsem dohledávat v archiváliích a tenhle seznam je vlastně originálním dílem,“ popsala Michaela Körnerová.

Nejzajímavější bude podle ní pro návštěvníky asi období starostování Václava Naxery, který byl ve funkci ze všech nejdéle - 26 let.

Do budoucna by k seznamu mělo přibýt ještě starostovské křeslo, které patří k původnímu vybavení staré radnice. Bylo však ve velmi špatném stavu, a tak ho město nejprve nechává restaurovat.

Poslední místnost expozice ukazuje nejvzácnější archiválie, privilegia. Vystavovat je však možné pouze jejich kopie. „Originály archiválií lze vystavit pouze na chvíli, a proto jsme pro tuto dlouhodobou expozici museli zvolit kopie. Mohu ale návštěvníky ujistit, že rozdíl pozná opravdu jenom špičkový odborník,“ uzavírá Michaela Körnerová.

autor: hoch
Spustit audio