Centrum Prachatic obohatila další renesanční perla

5. září 2011

Kromě renesančních fasád na Velkém náměstí v samotném centru města nabízejí nově Prachatice pozoruhodnou výzdobu také na domě čp. 95 v Dlouhé ulici. Pár desítek metrů od prachatické radnice dokončili restaurátoři práce na fasádě objektu, který je překvapil svou bohatostí.

„Původní renesanční sgrafita byla přemalovaná několika vápennými nátěry. Potom tam byly štukové omítky - jak barokní, tak 19. i 20. století. To vše se muselo sundávat pomocí kladívek a skalpelů. Najednou se fasáda ukázala ve své nahotě a zjistilo se, že tam nejsou jen psaníčka, ale i dvě nádherné figury a rostlinné ornamenty kolem špalet oken. Byli jsme tady mile překvapeni,“ popsal Českému rozhlasu restaurátor Jiří Mašek.

Jan Plánek z odboru investic Městského úřadu Prachatice doplnil, že nečekaná podoba domu v Dlouhé ulici by zazářila také přímo na historickém náměstí: „Vloni tam proběhl restaurátorský průzkum, ze kterého bylo patrné, že pod novějšími omítkami se skrývá sgrafito. Věděli jsme o psaníčkách a podobně. Naplánovali jsme odkryv a restaurování fasády. V průběhu odkrývání se zjistilo, že tam toho je opravdu hodně. Je neuvěřitelné, že takto zdobná fasáda se zachovala v jedné z bočních ulic. Tato fasáda by svou zdobností patřila klidně na náměstí.“

Restaurátorské práce, které zhodnotily dům čp. 95 v Dlouhé ulici v Prachaticích, představují částku 360 tisíc korun. Příspěvek od státu z programu regenerace pomohl této památce sumou 315 tisíc korun.

autor: Václav Malina
Spustit audio