Cenu města dostanou lidé, kteří obnovili kostel sv. Rodiny

30. červenec 2015

Ještě před dvěma lety připomínal kostel sv. Rodiny v Českých Budějovicích spíš staveniště než duchovní prostor. Teď už se v něm konají pravidelné bohoslužby, koncerty i divadelní představení. A právě za obnovu chátrajícího kostela udělili letos zastupitelé cenu města.

Kostel sv. Rodiny na Senovážném náměstí původně sloužil sirotčinci a klášteru boromejek. Dnes jej využívá Biskupské gymnázium. Autorem projektu revitalizace je uznávaný architekt Josef Pleskot a jeho kolega Norbert Schmidt.

Velký podíl na dokončení díla má ale i spirituál Biskupského gymnázia Josef Prokeš a jeho bratr Vojtěch. A právě tomuto čtyřčlennému týmu udělili zastupitelé cenu města za mimořádný počin. Slavnostně ji předá náměstek primátora Jaromír Talíř v pondělí 17. srpna.

Obnova kostela stála kolem pěti milionů korun. Peníze iniciátoři vybírali ve veřejné sbírce. Skoro čtyři miliony pochází od individuálních dárců, přispělo i gymnázium, město nebo českobudějovické biskupství.

Nedávno se v kostele uskutečnil týden otevřených dveří, který přilákal stovky lidí. Kostel byl i součástí divadelního projektu Jihočeského divadla Autobuď. Konají se v něm pravidelné akademické půlhodinky a samozřejmě bohoslužby.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio