Čerty, bludičky i rytíře můžete potkat v podzemí pod Strmilovem

15. květen 2017

Kolem Strmilova na Jindřichohradecku to byl v minulosti samý čert, sem tam bludička nebo se na poli při orání beze stopy sedlák propadl do země. O tom všem se vypráví v pověstech.

Obyvatelé města se dali dohromady a příběhy sepsali. Navíc podle nich vyzdobili podzemní chodbu pod sochou Nejsvětější Trojice na náměstí. Každý se tam teď může podívat třeba za čerty.

Pověsti sbírali místní celý loňský rok, hlavním cílem bylo spojit generace. „Chtěli jsme, aby si začali povídat a měli nějaké téma, které je nerozdělí. Lidi často spojuje vzpomínání na historii, tak jsme si řekli, že to bude dobré téma pro projekt,“ říká autorka projektu Jaroslava Sedláková.

Jednu z pověstí, která se nakonec dostala do sborníku, napsaly Kateřina Hálová, Iveta Holcová a Ivana Janíková. „Vymyslely jsme si ji, je úplně nová a vztahuje se ke kostelu svatého Ondřeje na hřbitově. Dlouho jsme toužily se tam podívat, tak to byla záminka. A podle toho, co jsme tam viděly, jsme napsaly pověst,“ vypráví jedna z autorek.

Podzemí na strmilovském náměstí teď připomíná pět vybraných pověstí. „Slyšel jsem, že není vhodné mít pod sochou Nejsvětější Trojice peklo a čerty, ale já myslím, že to je naprosto normální. Přece i ve víře existuje nebe a peklo a i v běžném životě je všude dobro a zlo. Já si myslím, že bez toho zla bychom těžko poznali dobro,“ komentuje starosta Jaromír Krátký.

Loutky čertů vytvořil podle pověstí řezbář Jan Štěbeták. „Inspiraci jsem čerpal od svého pradědy. Ten mému otci vyrobil loutkové divadlo a právě tam byl jeden čert, kterým jsem se inspiroval,“ prozradil.

Vyzdobená podzemní chodba na strmilovském náměstí teď bude běžně přístupná. Každý, kdo se do ní bude chtít podívat a dozvědět se něco pověstech Strmilovska, si klíč může půjčit na městském úřadě.

autor: hoch
Spustit audio