Češi, kteří se uchytili u Pixaru a George Lucase, přijedou na Anifilm

2. květen 2016

V Třeboni začíná v úterý 3. května mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Letošním tématem je hledání domova. Odpovídá tomu výběr hostů i poroty. Najdeme u nich „českou stopu“ i spojitost s naší zemí. Filmový program reflektuje migraci a související motivy, včetně aktuální uprchlické krize.

„Téma Kde domov můj zohledňuje migrační problematiku, ale v našem pojetí je to trochu širší. Připravovali jsme toto téma už nějakou dobu a snažili jsme se pozvat co nejvíce hostů. Chceme ukázat na osudech tvůrců problematiku migrování, exil, pomíjivost hranic,“ říká programový ředitel Pavel Horáček.

Na festivalu se tak představí například Jan Pinkava, český rodák, který se uchytil u slavného studia Pixar a je držitelem ceny Oscar za krátkometrážní film Geriho hra. „Spolupracoval na filmech jako Ratatouille a nyní pracuje ve společnosti Google, kde vytváří úplně nové typy filmů pro mobily, díky nimž se divák vlastně sám stává režisérem,“ popisuje Pavel Horáček.

Dalším hostem bude Jakub Pistecký. Ten studoval ve Zlíně, poté odešel do Spojených států amerických a začal pracovat jako animátor ve studiu založeném Georgem Lukasem. Jedná se o nejznámější trikové studio, kde vznikají Hvězdné války, Iron Man a další velké blockbustery.

Anfilm podle Pavla Horáčka od samého počátku nabízí program pro všechny generace. Na své si přijdou rodiny s dětmi, ale řada snímků je určená pouze dospělým divákům. Nechybí ani odborný program pro filmové profesionály, teoretiky, historiky, studenty animace.

Festival kompletně ovládne Třeboň, využije každé místo, kde se dá promítat. „Budeme i v budově staré radnice, kterou jsme poprvé využili loni, a osvědčilo se to. Letos tam nabídku ještě rozšíříme, vznikne tam Dům animace, zabydlíme každé patro a každá místnost bude zajímavá,“ dodává Pavel Horáček.

Anifilm do neděle nabídne filmy a workshopy. Lidé si budou moci například sami vyzkoušet práci animátora na tradičních školách animace. Nebudou chybět ale ani výstavy, divadla a koncerty.

autor: pfr
Spustit audio