České úřady selhaly, řešte problém vepřína v Letech vy, vyzvali evropští poslanci Junckera

Přes 80 poslanců z celé Evropské unie vyzvalo dopisem předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby začal řešit problém bývalého nacistického tábora pro Romy v Letech u Písku. České úřady podle nich nedokázaly vepřín na jeho místě 30 let odstranit. Zakročit by proto teď měla Evropská komise. Český rozhlas má dopis k dispozici. Junckerova mluvčí ho nechtěla komentovat do doby, než ho komise oficiálně obdrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti existenci vepřína na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku

Protest proti existenci vepřína na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku | Foto: Jana Šustová

Signatáři dopisu označují setrvávání vepřína v prostoru bývalého tábora pro Romy za zločin proti tomuto místu. Apelují proto na Evropskou komisi, aby tento zločin ukončila.

Iniciátor dopisu Benjamin Abtan z Evropského hnutí proti rasismu Českému rozhlasu telefonicky potvrdil, že ví o slibu ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO sehnat peníze na vykoupení vepřína a na výstavbu památníku.

Kvůli neustálým odkladům řešení situace kolem bývalého romského tábora ale stále považuje zásah Evropské komise za nutný.

Dienstbier: Vláda preferuje vykoupení vepřína v Letech, majitelé chtějí výstavbu nového

Číst článek

O budoucnosti vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, se diskutuje už téměř 20 let. Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL v srpnu prohlásil, že věří, že se současné vládě podaří problém vyřešit. Definitivní slovo by podle něj mělo padnout do října příštího roku, tedy i do konce volebního období současné vlády.

Vepřín je v areálu od sedmdesátých let minulého století. O jeho zrušení mluvila řada předcházejících ministrů i vlád. Podle Hermana se ozývají kritické hlasy i ze zahraničí, například z OSN.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme