Českobudějovická nemocnice otevírá novou porodnici. Budova je větší a nabídne víc pohodlí

7. říjen 2015

Novou porodnici s novorozeneckým oddělením dokončili v českobudějovické nemocnici. Vybudování moderního pavilonu si vyžádalo přes 200 milionů korun. Jedná se o největší letošní investici kraje v jihočeských nemocnicích.

„Nabízí vyšší komfort než dosluhující pracoviště, navýšila se i kapacita. Ženy, které u nás rodily nedávno, si pamatují porodnickou ambulanci, což byl takový krcálek, špatné, nedůstojné prostředí. Nyní máme tři velké ambulance, kde má žena zajištěno soukromí. Skok v této ambulantní činnosti je obrovský,“ říká primář porodnice Petr Sák.

Pětipodlažní pavilon vyrostl na místě bývalého dětského oddělení. Pacientkám nabídne větší soukromí, klimatizované sály a více nadstandardních pokojů. V prvním patře jsou tři ambulance neonatologie a tři ambulantní porodnice. O patro výš se nachází lůžková část s jednotkou intenzivní péče, jejíž součástí je i sál pro zákroky prováděné přímo v inkubátoru.

Nastávající matky budou mít k dispozici celkem čtyři čekací pokoje, u všech se počítá s přítomností otce. Součástí nového zařízení je i lůžková stanice rizikového těhotenství, pět porodních sálů a dva operační sály pro provádění císařských řezů.

Českobudějovická porodnice je největší a nejmodernější v jižních Čechách. Ve spolupráci s okolními nemocnicemi se stará o rizikové případy z celého kraje. "V této porodnici se centralizují porody patologických novorozenců, leží zde matky s rizikovým těhotenstvím. Spolupracujeme se všemi ostatními porodnicemi v Jihočeském kraji," vysvětluje ředitel nemocnice Břetislav Shon.

V novém porodnickém centru může být až 42 matek s dětmi, dalších šest lůžek poskytují pooperační pokoje a deset lůžek je určeno pro novorozence, o které se jejich matky nemohou přechodně starat.

Veškerý provoz porodnice a neonatologie se do nové budovy přestěhuje v pondělí 12. října.

Do nové porodnice se z té současné v pondělí přestěhuje Irena Klečková. Čeká dvojčata a v nemocnici je kvůli možným komplikacím už dva měsíce. Bydlí v Křemži, ale do českokrumlovské nemocnice, která je pro ni blíž, nastoupit nechtěla. „V Budějovicích je skvělé neonatologické centrum, špičková péče, nebylo co řešit,“ pochvaluje si.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio