Českokrumlovský zámek připomíná v zimě sídlo duchů

13. prosinec 2015

Panuje tam přítmí a všechno vybavení je zabalené do bílých potahů. To není začátek hororového příběhu o strašidelné vile duchů, ale tak před zimou vypadají interiéry zámku v Českém Krumlově. Konzervační metody se tam jezdí učit specialisté v oboru památkové péče.

„Na zimní období je uzavřen horní hrad, který má velmi citlivé, choulostivé, historické interiéry,“ říká kastelán Pavel Slavko.

V barokním apartmá je tak nyní nábytek, ale třeba i obrovský zámecký kočár skrytý pod bílými potahy. „Když se zatáhnou závěsy, získáme měkké osvětlení, v němž mobiliář pod potahy přežívá zimu a neutrpí,“ dodává kastelán.

Svůj vlastní potah má každý předmět – nábytek, lustry i porcelán, příbory nebo maketa ovoce. „Všechny potahy jsou šité na míru. Na potahu je vždy číslo příslušného předmětu, aby nedošlo k záměně. S tolika věcmi musíte mít systém,“ komentuje kastelán.

Před ukrytím pod potah je každý předmět pečlivě očištěn a zakonzervován. Díky tomu pak bez úhony přežije v chladných zámeckých komnatách zimní měsíce.

Návštěvníci mohou přes zimu na zámku v Českém Krumlově zavítat do věže nebo hradního muzea. Klasické návštěvnické okruhy se znovu otevřou na začátku dubna.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio