Čeští a japonští vědci objevili metodu, díky které snáze poznají falešný kaviár

Nejkvalitnější kaviár pochází pouze z vyzy velké. Dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil - Foto: Fotobanka Pixabay

Nejkvalitnější kaviár pochází pouze z vyzy velké. Dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišilFoto: Fotobanka Pixabay

Rozpoznat pravý kaviár od náhražky je díky česko-japonského vědeckého týmu už jednoduché. Rybím genetikům z Vodňan a Hakodate se podařilo objevit metodu, která usnadní kontrolu pravosti této delikatesy. Navíc umožní i větší ochranu původních druhů jeseterů.

„Tady máme kaviár, který je vyprodukovaný z vyzy velké. Vidíte jeho tmavou hnědočernou barvu, velikost o průměru čtyři milimetry, poznáte, že k jeho produkci bylo využito jikrnačky vyzy velké, ale už jako laik nemůžete zjistit, jestli to nebyl kříženec například s jeseterem malým nebo jinou jeseterovitou rybou,“ ukazuje vědec David Gela. 

A právě o to při identifikaci pravého kaviáru jde. Ten nejkvalitnější totiž pochází pouze z vyzy velké. Dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil. Našli ho až vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Fakulty rybářských věd Univerzity Hokkaidó v Hakodate. 

 

Podrobnosti o objevu zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

Vložit na svůj web

Členem tohoto česko-japonského týmu je i Miloš Havelka, který zjednodušeným způsobem vysvětluje princip nové rozlišovací metody kaviáru: „U vyzy velké, která produkuje ten nejcennější kaviár, jsme objevili v buňkách specifické znaky. Tyto znaky jsme využili a navrhli jsme jakési sondy, které umožní znaky v buňkách jednoduše identifikovat. Úplně jednoduše řečeno, pokud v tom vzorku ten znak je, tak se nám sonda rozsvítí, pokud tam není, tak nesvítí.“ 

Tato metoda je dobrým nástrojem pro lepší a spolehlivější kontrolu mezinárodního obchodu s kaviárem. Podle rybího genetika Martina Flajšhanse z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity může ale také přispět k ochraně původních druhů jeseterovitých ryb. 

„U jeseterů je velmi časté mezidruhové křížení a řada těchto kříženců nemůže být plodná. To znamená, že pokud by byli cíleně uměle rozmnožováni, tak by mohli znečistit genofond toho původního druhu, nebo by se mohli křížit s těmi původními druhy ve volných vodách,“ doplňuje. 

Protože je nová metoda velice jednoduchá a nevyžaduje drahé přístroje, mohou ji používat i vědci v méně rozvinutých zemích. 

Pořad: Zprávy  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: pondělí–neděle každou celou hodinu od 05:00 do 19:00  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  ulice Střížovská, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 01.11.2017 23:59, Jedná se o úplnou uzavírku pozemní komunikace v ulici Střížovská v Českých ...
  silnice III/1611, v katastru obce Loučovice, okr. Český Krumlov, část obce Mnichovice, uzavřeno, práce na silnici, Od 23.10.2017 10:00 Do 05.11.2017 23:59, úplná uzavírka, Vydal: Městský úřad Český K ...
  ulice U Jeslí, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, Od 23.10.2017 07:00 Do 30.11.2017 23:59, uzavírka ulice u Jeslí v Českých Budějovicích z důvodu opravy povrchu komunikace, Vydal: Magistrát ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace