Cestující si stěžují na zhoršené podmínky ve vlacích na šumavských lokálkách

23. leden 2018

Malý počet spojů, složitý prodej jízdenek a nedostatek místa v soupravách. Takové stížnosti v poslední době zaznívají od některých cestujících na adresu vlaků GW Train Regio.

Společnost na základě výběrového řízení Jihočeského kraje od konce loňského roku provozuje železniční spoje na takzvaných šumavských lokálkách.

Vlaky využívá například Zdeněk Chmel, který jezdí skoro každý víkend do Nového Údolí na Šumavu z Jižní zastávky v Českých Budějovicích. S předchozími soupravami Českých drah neměl problém. „Od prosince se stalo to, že ty vlaky jsou daleko menší a nevyhovují kapacitně. Přijede malý vlak, v podstatě tramvaj, tady nastupuje hodně lidí a prostě se tam nevejdou, musí stát. Uvnitř je problém koupit si jízdenku, když je celý vlak zaplněný,“ popisuje.

Ve vlaku se dá jízdenka pořídit pouze v automatu, u kterého se podle Zdeňka Chmela často tvoří fronty. „Jako největší problém mi připadá to, že systém není dobře přeložený do angličtiny. Jezdí tady do Krumlova hodně turistů, zejména z Asie, a ti si prostě neví rady s nákupem jízdenek,“ dodává.

Firma GW Train Regio spadá pod skupinu Jihotrans. Její šéf Robert Krigar se odmítl k celé záležitosti vyjádřit s tím, že o posílení spojů musí rozhodnout Jihočeský kraj.

Kraj podle poradce jihočeské hejtmanky pro dopravu Ivana Študlara jedná s Českými drahami. „Musíme respektovat současnou smlouvu s Českými drahami, která nám do prosince 2019 umožňuje na šumavských drahách provozovat dopravu v rozsahu jeden milion 337 tisíc vlakových kilometrů, a ty nemůžeme překročit,“ upozorňuje.

Pokud budou České dráhy souhlasit, k posílení spojů podle Ivana Študlara dojde v létě. „V současné době těch cestujících není tolik, ale ze zkušeností víme, že v letním období jich přibyde. Proto se společnost GW Train Regio chystá na zvýšenou přepravu jízdních kol a připravuje osm vozů právě pro tyto přepravy,“ doplňuje.

Kraj chce zjednodušit i prodej jízdenek. V létě by tak v soupravách měli jezdit i průvodčí s lístky a přenosnými pokladnami.

autor: mvo
Spustit audio