Cisterciáci po staletí vyráběli vlastní víno i pivo, připomíná výstava v klášteře Zlatá Koruna

12. srpen 2017

Udržet v současném převážně horkém letním počasí květinovou výzdobu v rozlehlých prostorách kláštera stojí dost práce. Květinová aranžmá, která jsou teď k vidění v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku, proto mají na starosti dvě místní floristky.

Každé ráno musejí dvě hodiny běhat sem a tam, než všechny aranže pozalévají. „Dolévat voda se musí, takže chodíme s konvemi, lahvemi od piva, tím se nejlépe dolévá,“ říká Ludmila Harašová, která květinová aranžmá připravovala se svou sestrou.

Všechny květiny floristky samy vypěstovaly. „Letos nám hrozně málo kvetly mečíky, ale zase v plné kráse jsou cínie. Skladba rostlin je jiná než loni. Byl to také adrenalin, doopravdy jsme měly strach, jestli to vůbec vykvete a jestli nám to kroupy nesklidí,“ dodává Ludmila Harašová.

Při prohlídce květinových aranžmá na výstavě s podtitulem …Na zdraví! návštěvníci narazí také na vinné soudky. Ve stejné místnosti je i veliká dřevěná bedna plná lahví od vína. „Vidíme tu i takzvanou vedutu, tedy zobrazení zdejšího kláštera. A právě tady je krásně zobrazeno, že tady byly vinice a chmelnice,“ připomíná zástupce kastelánky Jan Bouček na hlavní prohlídkové trase.

Při vstupu do křížové chodby kláštera Zlatá Koruna vítá nyní příchozí figurína se sklenkou vína v ruce. „Když přejdeme ještě kousek dál, tak tady na obraze nám už leží tak nějak opilý. Dál tu máme obraz s hospodskou rvačkou a opravdu tu máme takovou vytvořenou hospodu,“ dodává s úsměvem Jan Bouček.

Květinová aranžmá budou v klášteře Zlatá Koruna k vidění ještě v neděli.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio