Cizinci se v Budějovicích učí česky, Japonky chtějí potkat Tomáše Vernera

6. srpen 2017

Zdokonalit se ve studiu češtiny - to je motivací některých zahraničních studentů pro cestu do Českých Budějovic. Na výběr mají z několika letních škol, které pořádá Jihočeská univerzita. Na česko-rakouském Letním kolegiu se například letos sešli studenti ze tří světadílů.

James z amerického Chicaga přiznává, že česky moc nemluví, ale do našeho jazyka se zamiloval. Jeho spolužačka je z japonské Ósaky. „Lidé jsou tu otevřenější než v Japonsku, a to se mi moc líbí. Slyšela jsem, že ve srovnání s ostatními státy je Česko trochu uzavřenější, ale když tu udělám první krok, tak lidé hned otevřou svoje srdce. To se v Japonsku asi nestane,“ říká velmi obstojnou češtinou.

Několik japonských studentek navštívilo už v minulosti také českobudějovickou Letní školu slovanských studií. „Motivací je například to, že milují klasickou českou hudbu, ale i to, že jsou obdivovatelkami krasobruslaře Tomáše Vernera. Když tu byly, tak jejich velkým přáním bylo, aby se s ním potkaly,“ popisuje mluvčí Jihočeské univerzity Dagmar Dvořáková.

Japonským studentkám se nakonec přání splnilo a při krátkém setkání se mohly s Tomášem Vernerem vyfotografovat.

Letních škol s mezinárodní účastí pořádá každoročně Jihočeská univerzita hned několik, například také pro biology a pro americké a australské studenty mezinárodního obchodu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio