Čtverec v pojetí 75 umělců. V Galerii Mariánská začala přehlídka Intersalon

16. říjen 2017

Umělci z 27 zemí světa se účastní letošního ročníku výstavy Intersalon, kterou pořádá Asociace jihočeských výtvarníků v českobudějovické Galerii Mariánská. Expozice zahrnuje všechny obory výtvarného umění od sochařství, malířství a grafiky až k užitému umění, společným tématem je čtverec.

Celkem 21. ročník výstavy Intersalon představuje 150 výtvarných děl. Zastoupeni jsou umělci z Čech, Německa, Rakouska, Itálie, Francie, Běloruska nebo Španělska.

„Je to velice pestrá nabídka a právě proto je určena pro širokou veřejnost, aby si každý našel to, co jej zaujme. Samozřejmě trvá prohlídka delší dobu, chce to pomalu prohlížet a zamýšlet se nad těmi věcmi,“ říká organizátor výstavy a výtvarník Vít Pavlík.

Každý ze 75 vystavujících umělců má v expozici dvě díla. Jednotícím prvkem a tématem výstavy je čtverec. „Můžeme samozřejmě vyhlásit, že bude rok lípy nebo fotbalového mistroství, ale říkali jsme si, že uměleckou svobodu získají tvůrci právě díky tomu, že to bude omezeno jenom tímto prvkem. Já myslím, že se to podařilo. Umělci měli svobodu vlastní tvorby a přesto je na výstavě jednotící prvek, což jí velmi prospělo,“ dodává Vít Pavlík.

Intersalon má představovat průřez výtvarným děním. Základní myšlenkou výstavy byla už od počátku možnost konfrontovat jihočeské umění s domácí i světovou scénou. „Jsem rád, že naše pozvání přijal pan profesor Hendrych z pražské akademie, jsou tu samozřejmě díla vynikajících jihočeských kolegů, jako je pan Teodor Buzu, pan architekt Novotný, výborné fotografie pana Hovorky, díla pana docenta Šavela,“ vyjmenovává Vít Pavlík.

Na zahájení se přijel podívat i sochař Hubert Huber z německého Pasova, předseda profesního spolku výtvarných umělců Dolního Bavorska, se kterým Asociace jihočeských výtvarníků dlouhodobě spolupracuje.

„Umění nezná žádné hranice a přes dvacet let dlouhá spolupráce jihočeských a bavorských výtvarníků pomohla navázat mnoho úzkých přátelství. Díky tomu dnes děláme společně minimálně dva projekty za rok. Jedním z nich je právě tato výstava. Musím říct, že se mi moc líbí to téma čtverce. Umělci se s ním vyrovnali skvěle. Je to krásná expozice,“ komentuje Hubert Huber.

Výstava Intersalon v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích. Umělci z celého světa tu představují díla na téma čtverec

Jedním z vystavujících je i malíř a grafik Vladimír Šavel junior ze severočeských Teplic. Jak sám říká, s tématem čtverce se nevyrovnával snadno. „No, je to vražedný, ten čtverec, protože jsem to nikdy nedělal. Výstava má ale vlastně formu salónu, vedle sebe visí věci, které spolu třeba nesouvisí. Je to taková přehlídka, dokument doby a dokument toho, co se dělá. To je nesmírně zajímavé a přínosné,“ doplňuje.

Výstava Intersalon potrvá v Galerii Mariánská v Českých Budějovicích do 30. listopadu.

autor: mvo
Spustit audio