David Jan Žák píše další knihu o Šumavě, tentokrát detektivku pro děti

15. leden 2017

Jihočeský spisovatel David Jan Žák, autor bestselleru Návrat Krále Šumavy, chystá novou knihu. Píše detektivku pro děti Zmizení Edwina Lindy. Čtenáři společně s desetiletou Aňou, její o dva roky starší sestrou Viky a třináctiletým Hugem odhalí tajemství, která skrývají šumavské lesy.

„Základní zápletka je detektivní. Hned na začátku knihy zmizí desetiletý kluk Edwin Linda a od toho se to celé odvíjí. Jeho největší kamarádka se spolu se staršími kamarády pustí do pátrání,“ prozrazuje spisovatel.

Sám měl jako kluk rád dětské detektivky a příběhy Jaroslava Foglara. „Tak jsem si říkal, že napíšu takovou klasickou detektivku pro děti. Je to pro čtenáře asi od deseti let, protože nejmladším hrdinům je právě deset,“ dodává.

Předchozí kniha Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy se stala bestsellerem. „Samozřejmě je těžké na to navázat a nebýt horší, i proto jsem se rozhodl, že si napíšu pro radost dětskou detektivku. Dalším důvodem je, že jsem chtěl mít něco pro svou dcerku Anežku, až povyroste,“ říká.

David Jan Žák působí jako učitel na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích a pracovní verzi knihy předčítal právě studentům. „Četl jsem ji na pokračování během hodin výtvarné výchovy v primě a sekundě. To jsou třídy, kde obvykle při výtvarce neslyšíte vlastní slovo, ale tentokrát bylo naprosté ticho. Ukázalo se, že ten námět není špatný, děti to zajímalo, bavilo. Teď text předělávám, píšu další verzi, která je odlišná, takže i ti, kteří slyšeli první verzi, budou překvapeni. Plno věcí je jinak, jsou tam jiné postavy, je to takové akčnější,“ komentuje autor.

Kniha Zmizení Edwina Lindy by měla vyjít začátkem října letošního roku. Svými ilustracemi ji doplní uznávaný výtvarník Jindřich Čapek.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio