Demence se nedá vyléčit, její postup je ale možné zpomalit

9. říjen 2015

Jedno a půl procenta evropské populace trpí v současné době demencí. Nejrizikovějším faktorem v tomto ohledu je věk. Existují ale i metody, jak udržet takto postiženého člověka co nejdéle soběstačného. Je to například metoda takzvané smyslové aktivizace.

„Vnímáme, že přestože člověk má určitý stupeň demence, tak má zachovány zdroje. Zdroje pro nás znamenají smysly. Prostřednictvím smyslů se nám do mozku dostávají veškeré informace, podněty a ty stimulují paměťové stopy a činnost mozku. Udržují člověka v tom, aby si zachoval dostupné zdroje, které ještě má,“ vysvětluje lektorka smyslové aktivizace Hana Vojtová.

Při setkání se snaží s pacientem komunikovat a něco se dozvědět. „Snažím se pracovat s životním příběhem, vést rozhovor, vyvolávat vzpomínky. V rámci toho rozhovoru získám mnohé informace, se kterými mohu pracovat a na nichž mohu dále stavět,“ popisuje.

Odborná asistentka na vysoké škole v Norsku Miroslava Tokovská říká, že v Norsku se využívají i elektronické tablety. „Norští senioři pracují s takovými výdobytky techniky úplně běžně, využívají všechny technologie a je to také jedna z metod, jak zpomalit demenci,“ uvádí.

Díky tabletům podle ní například senioři dokáží komunikovat s opatrovatelkou nebo rodinou, orientují se v čase a prostoru, mohou číst lokální zprávy nebo si na moderní technice nastaví časovač, který je upozorní, že je čas na léky.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio