Desetina centimetru může zhatit dovolenou, pokud chcete splouvat Teplou Vltavu

20. srpen 2017

U Soumarského mostu na Šumavě záleží na každém centimetru. Hladina vody v Teplé Vltavě nesmí klesnout pod půl metru, aby mohli vyplout vodáci na jednu z nejvzácnějších vodních cest. Hloubku i přesný počet lodí si pečlivě hlídá Správa Národního parku Šumava.

„Chystáme se do Pěkné, mělo by to být asi šestnáct kilometrů. Tady jsme ještě vodu nejeli, jenom dole z Vyššího Brodu do Boršova,“ říká Radim, který přijel s celou rodinou až z druhého konce republiky.

Průměrně 30 lodí denně splouvá Teplou Vltavu od Soumarského mostu. Ne každý den je to ale možné. Jestli vás Jan Švarc ze Správy Národního parku Šumava zapíše do knihy a pustí s lodí na řeku, záleží na hloubce vody.

„Limit je padesát centimetrů. Když bude 49,9 centimetrů, tak už se splouvat nesmí. Měří se to digitálně nahoře pod mostem, je tam i dřevěná lať, na které se to dá zkontrolovat,“ dodává.

Splouvání Teplé Vltavy od Soumarského mostu má ještě jedno úskalí. Když už máte platnou registraci a vody v řece je dostatek, musíte vyplout za každého počasí. Přeobjednání na jiný termín už může být problematické.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio