Děti z Arpidy vyrobily perníčky pro papeže. Předá je osobně desetiletý vozíčkář

10. listopad 2017

Desetiletý vozíčkář Martin bude členem delegace jihočeských poutníků, kterou při adventní audienci přijme ve Vatikánu papež František. Martin mu předá vánoční perníčky, které vyrobil se svými kamarády v českobudějovické Arpidě, centru pro rehabilitaci osob s postižením.

„Když jsem se to dozvěděl, byl jsem hlavně dost překvapený. Ptal jsem se rodičů, proč tam jedeme, a oni na to, že by mě pan papež rád viděl, a na to už jsem neměl odpověď,“ říká Martin.

Cestovat s ním bude maminka Dana Mikešová. „Těšíme se, protože to je opravdu slavnostní. Samozřejmě budeme asi trochu nervózní, ale doufám, že převáží hezké pocity a užijeme si předvánoční Řím,“ komentuje.

Perníčky pro papeže vyráběli malí klienti centra Arpida v improvizované dílně. „Budeme to tady muset dělat častěji. Perníčky jsou vždycky poslem Vánoc, teď to přišlo trochu dřív, ale už se těším, až to bude vonět,“ dodává ředitel centra Marek Wolgemuth.

Je rád, že Arpida může vyslat do Vatikánu svého zástupce. „Je to velká čest, papeže Františka si vážím jako církevní autority i jako člověka. Myslím, že je zajímavé propojovat Řím s Budějovicemi, papeže s Arpidou. Je to pro nás čest i příležitost účastnit se projektu, který přesahuje naše zdi,“ doplňuje.

Jihočeši vyrazí na Mikulášskou pouť do Říma druhý adventní týden. Mezi poutníky budou i českobudějovický biskup nebo zástupci pivovaru se speciální várkou piva.

K výpravě se navíc připojí reportérka Českého rozhlasu Mária Pfeiferová. Její reportáže z příprav a poté i samotné cesty do Vatikánu nabídneme v našem vysílání a na webu.

autor: pfr
Spustit audio