Díky čemu se hýbou Krýzovy jesličky? Teď to můžete vidět na vlastní oči

9. prosinec 2017

Několik pohledů na Vánoce a advent nabízí Muzeum Jindřichohradecka. Prohlédnout si můžete výstavu betlémů, které vyrobily děti ze základních a mateřských škol, svatou rodinu v podání profesionálního řezbáře i historické Krýzovy jesličky.

Největší mechanický lidový betlém na světě má 1398 figurek lidí a zvířat. Z toho 133 figurek je pohyblivých. „Jsou tam různá kola od šicích strojů, setrvačníky, špulky od nití, prostě taková ta domácí výroba,“ říká k mechanismu konzervátor Luděk Fiala.

Restaurátoři jesličky postupně opravují. Návštěvníci Muzea Jindřichohradecka tak mají jedinečnou možnost nahlédnout i do zákulisí mechanického betléma. „Je možné se podívat do útrob, na mechanismus, jak to vypadá zezadu. Tuto možnost mají opravdu jenom letos a pravděpodobně příští rok, protože pak už jesličky budou snad zrestaurovány a budou vidět zase jen z přední části,“ dodává etnografka Alexandra Zvonařová.

Tradice betlémářství se v Jindřichově Hradci nezastavila jenom u nejslavnějšího autora Tomáše Krýzy. Sahá až do 15. století, kdy lidé prý chodili ukazovat betlémy na hrad. V 19. století byl betlém o adventu za každým oknem ve městě.

Tradici připomíná i vánoční výstava Muzea Jindřichohradecka. Pokaždé ukazuje dílo některého z betlémářů. Letos se zaměřuje na Jiřího Bürgera z Homolí u Českých Budějovic. „Jeho betlémy jsou typické tím, že jsou velmi jemně řezané a lazurované. Nejsou moc barevné, ale příjemné na pohled. Kromě toho tam budou i jeho další díla, různé biblické postavy i něco z trampské osady, protože on je také velký tramp,“ zve Alexandra Zvonařová.

Betlémy a dřevořezby Jiřího Bürgera budou v kostele svatého Jana Křtitele k vidění do 30. prosince. Krýzovy jesličky si návštěvníci mohou prohlédnout v běžnou otevírací dobu, a to včetně svátků.

autor: hoch
Spustit audio