Díky sbírce knoflíků mají lidé v chráněných dílnách práci a udělají radost druhým

16. listopad 2017

Staré knoflíky udělají radost pěstounům, a to díky sbírce, se kterou přišli písečtí úředníci. Stovky knoflíků, které vybrali na radnici, skončily v chráněných dílnách občanského sdružení Horizont. Tam z nich vznikají vánoční dárky.

Tři klientky Horizontu začaly z knoflíků vyrábět pavoučky pro štěstí. „Holky jsou moc samostatné, ani nepotřebují radit. Sice trochu brblají, že je to strašně malé a padá jim to z ruky, ale pak z toho vychází krásní pavoučci,“ říká asistentka Jitka Kysučanová.

Například klientka Míša vyrábí stříbrného pavoučka. „Docela to jde, ale občas to uteče, chce to hodně trpělivosti,“ popisuje.

V chráněných dílnách jsou stovky knoflíků různých velikostí, barev i materiálů. „Dostaly se sem v rámci dobrovolnického programu úředníků městského úřadu v Písku. Každý rok děláme setkání pěstounů z Písecka, které máme na starosti, a Horizont nám pro ně vyrábí nějaké dárky. Tak jsme se bavili i o tom, čeho je nedostatek, a vznikla knoflíková sbírka,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí Michaela Bastlerová.

Během dvou měsíců úředníci naplnili dvě banánové bedny. „Já to považuji za skvělý nápad. Klienti mají práci, mohou si s knoflíky pohrát, je to i vzdělávání, protože vidí, k čemu se knoflíky mohou využít, procvičují vnímání. My máme chráněná pracovní místa, a když je zaměstnáme, můžeme zase získat peníze díky tomu, že si sociální odbor dá zakázku a zaplatí nám to,“ dodává ředitelka Horizontu Jindřiška Trtková.

Všechny vyrobené dárky dostanou pěstounské rodiny na společném setkání v Divadle Pod čarou 28. listopadu.

Spustit audio