Divadlo v Třeboni nabídne větší pohodlí, a to i na původních dřevěných lavicích

8. říjen 2017

Větší pohodlí pro diváky - to bylo hlavní poslání rekonstrukce Divadla J. K. Tyla v Třeboni. Jedná se o jedno z nejstarších dochovaných městských divadel v Česku, má za sebou velkou přestavbu v 70. letech 19. století.

Divadlo skrývá mnoho zajímavostí, například oponu z dílny píseckého malíře Františka Skály, na které je vyobrazený výjev příchodu Apolla s bohyněmi Thalií a Melpomené s družinami do města.

Velmi cenné jsou i lavice na nejvyšším balkoně. „Tyto dřevěné lavice patří z historického hlediska mezi nejcennější věci, které tu máme. Ve většině divadel byly nahrazovány pohodlnějšími sedadly, ale zde jsme je nechali v původní podobě,“ říká Alena Seberová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

Posezení na lavicích bude ale přeci jenom po rekonstrukci příjemnější. „Na lavice jsme dali polstrované sedáky. Sedět dvě hodiny na dřevě, na to není člověk v dnešní době zvyklý, takže sedáky nám památkáři dovolili,“ dodává Alena Seberová.

Sondy památkářů na začátku rekonstrukce ukázaly, že by bylo možné divadlo z 80 procent obnovit do jeho původní podoby. S tím ale rozpočet, který byl zhruba pět milionů korun, nepočítal. „My jsme to zhodnotili jako nerealizované v tuto chvíli. Nicméně alespoň jsme obnovili prvky na jevištním portálu, obkladu lóží a na hlavicích sloupů, které podpírají hlediště,“ uvádí starostka města Terezie Jenisová.

Proměnily se také lóže. Diváci by odsud měli lépe vidět na jeviště. „Vyměnili jsme komplet židle a druhou řadu jsme vybavili takzvanými barovými židlemi. Jsou také pohodlné, jsou stabilní, a když se člověk usadí, tak nádherně přes tu první řadu vidí do celého prostoru divadla,“ popisuje místostarosta Josef Pindroch.

Kompletní obnova divadla J. K. Tyla v Třeboni do původní podoby je otázkou příštích několika let. Zatím na ni město nemá peníze.

autor: hoch
Spustit audio