Dlouhodobě uskladnit jablka můžete i v panelákovém bytě

26. říjen 2016

Jablka jsou čerstvý zdroj vitamínů, který může i v bytě dlouho vydržet. Musíte ale vědět, jak na to. Několik dobrých rad nabídl ovocnář Antonín Steinocher z Třebanic na Prachaticku.

„Jablka potřebují stálou teplotu a vlhkost. Ideální je dát je do nějaké polystyrenové bedýnky, aby na ně nesvítilo slunce a aby měly co nejnižší teplotu,“ popisuje jednoduchý recept na správné uskladnění jablek v bytě, kde nejsou chladné sklepy.

„Jablka se dají skladovat na balkoně i za oknem, ale je třeba je zabezpečit tak, aby je neohřívalo slunce,“ dodává Antonín Steinocher.

Pokud jablka rychle nesníte, měli byste podle tajemníka Ovocnářské unie jižních a jihozápadních Čech Petra Lébra dbát ještě na něco. „Další podmínkou je čas od času, alespoň jednou za týden, se podívat, jestli není nějaké jablko poškozené hnilobou. To je třeba zavčasu odstranit,“ vysvětluje.

Všem zároveň doporučuje najít si svého ovocnáře. „Většina ovocnářů skladuje jablka celou zimu. Když si k němu přijedete, budete je mít skladovaná tak, jak se má,“ říká Petr Lébr.

Nejlepší odrůdy jablek pro zimní uskladnění jsou idared, topaz a admirál. Ty totiž mohou v dobrých podmínkách vydržet až do další sklizně.

Čtěte také

Spustit audio