Do boxerského klubu táty Němce chodí malí kluci i šestnáctiletá studentka

6. červen 2016

Nové boxery vychovává českobudějovický Box Club táty Němce. Jméno boxerské legendy Josefa Němce v názvu klubu připomíná například jeho olympijský bronz z Říma nebo evropské zlato z Moskvy. I dnešní mladí kluci a jedna holka berou box vážně.

Mezi mladé boxery patří devítiletý Matěj. Při tréninku nemá moc času na povídání, ale alespoň odpovídá na otázku, co všechno už umí: „Úhyby, direkty, sidestepy a zvedáky.“

„Nezdá se to, ale je to náročné na fyzičku, zapojíte hodně svaly a všechno,“ dodává další malý boxer.

Boxerský klub táty Němce v Českých Budějovicích vychovává děti od devíti let. „Nejraději pracuji s tou věkovou skupinou od devíti do osmnácti let. Ty starší muže už potom odtáhnou ženský“, dodává s úsměvem majitel Sporthotelu s boxarénou Milan Beneš.

Jedinou ženou v klubu je šestnáctiletá Adéla Petránová. „My jsme taková rodina, kde všichni boxují, takže odmala v tom vyrůstám. Viděla jsem to u bratranců a hodně mě to zaujalo. Snažím se každý den běhat, doma mám boxovací pytel,“ říká.

Až po třicítce začal s boxem hotelový manažer Petr Kříž. Podle něj je to bezpečnější sport než fotbal. „Ve fotbale vás úraz překvapí, nečekáte ho, tady víte, že přijde nějaká rána,“ vysvětluje.

Tréninky mají boxeři v klubu táty Němce dvakrát do týdne. Většina z nich ale na své kondici pracuje každý den.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio