Do manželské krize zasáhne uklízečka. Petr Zelenka připravil pro Jihočeské divadlo další hru

17. prosinec 2017

Před dvěma lety měla na jihu Čech premiéru jeho adaptace Psa Baskervillského, teď se do Jihočeského divadla vrací. Držitel Ceny Alfréda Radoka i Českého lva, režisér a scénárista Petr Zelenka tu uvádí hru s názvem Živý obraz.

Současné drama s komediálními prvky od uznávaného německého autora Mariuse von Mayenburga zachycuje manželskou krizi, do které jako blesk z čistého nebe zasáhne mladá uklízečka.

Hlavními postavami jsou Ulrika a Michael. Ona je asistentkou výstředního a bláznivého umělce, on lékař prožívající krizi středního věku. V příběhu se neustále hádají a přetahují.

Dramatik Marius von Mayenburg prý nemá rád úpravy ve svých textech. U Petra Zelenky ale udělal výjimku. „Já nevím, jestli je tím proslulý, ale obecně autoři nejsou rádi, když někdo něco připisuje k jejich věcem. My jsme se setkali asi před deseti lety v Dejvickém divadle, viděl jednu inscenaci a máme společného známého, tak asi pochopil, že s tím neudělám nic špatného. Když jsem mu napsal, že bych do toho trochu sáhnul, tak mi to dovolil,“ říká režisér.

Kromě Psa Baskervillského Petr Zelenka v Jihočeském divadle uvedl i svou vlastní hru Job Interviews. Také tehdy do hlavní role obsadil Věru Hlaváčkovou. „Vracím se sem hlavně kvůli hercům a kvůli dramaturgii, která je velice osvícená. Věru jsem si absolutně oblíbil a jsem rád, že tady vydržela. To je vždycky taková záruka. Už když hry hledám nebo píšu, tak na ni myslím,“ dodává.

Vzájemnou spolupráci si pochvaluje i Věra Hlaváčková. „S Petrem se prostě úžasně spolupracuje, protože on má rád herce. To znamená, že se nad ně nepovyšuje ani neponižuje, nekřičí na nás, je velmi rozumný a chytrý a my ho moc obdivujeme, takže je tam vzájemná úcta. Všichni toužíme udělat to představení dobré a u toho všeho je ještě velká sranda,“ komentuje.

O Mayenburgově hře Živý obraz Věra Hlaváčková hovoří jako o jednom z nejtěžších textů své kariéry. S Pavlem Oubramem, představitelem Michaela, proto dialogy neustále procvičují. „My se hodně snažíme o správný temporytmus. Máme třeba šestnáct stránek krátkých vět, které se střídají, a my na sebe musíme perfektně navazovat. Bylo strašně těžké to nacvičit a nemůžeme vypnout ani na setinu vteřiny, jinak se ztratíme,“ popisuje herečka.

Dramaturgie inscenace se ujala Olga Šubrtová. Uklízečku Jessicu hraje Eliška Boušková, která v Jihočeském divadle hostuje vůbec poprvé. V roli bláznivého umělce Haulupy vystoupí Petr Halíček.

Inscenaci Živý obraz v Jihočeském divadle režíruje Petr Zelenka
autor: mvo
Spustit audio