Dřevěnou roubenku rozebrali, naložili na auto a zase postavili na jiném místě

6. srpen 2016

Měsíc ho dávají dohromady, pak za pár hodin rozeberou, naloží na auto a převezou kamkoli. Řeč je o malém domečku, dřevěné roubence, kterou od začátku července stavěli nadšení tesaři na jihu Čech. A za jediný den ji postavili na novém místě v severních Čechách.

Stavbu roubenky na jihu Čech řídil do posledních chvil tesař Robert Malý. „To je právě ohromná výhoda dřevěného domu z masivních klád, že si ho můžete postavit na jakémkoli místě. Potom se jednotlivé klády označí a celá roubenka se rozebere a přesune kamkoli,“ popsal.

Rozebranou roubenku je možné znovu sestavit poměrně rychle. „Když ji převezeme, pak potom během jednoho dne stojí,“ dodal Robert Malý.

V pátek ráno byla roubenka naložená na nákladním autě na cestě do Frýdlantského výběžku na severu Čech. Do večera na novém místě stála.

Její místo je nyní u domu bývalého zahradníka Štěpána. „Vyrůstal jsem v Podkrkonoší, bydleli jsme v roubené chaloupce a také mě zajímala ta práce, dřevo je mi blízké. Tato malá roubenka bude sloužit jako zahradní domek,“ uvedl.

Na novou střechu si dá i netradiční krytinu. Na silné vrstvě izolace nechá růst trávu a bylinky. Než ale začne roubenku zabydlovat, musí nechat relativně čerstvé trámy alespoň rok vyschnout.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio