Dřív tam lidé chodili pro diskokoule a dráty, teď mají na Hluboké ze skládky obavy

14. leden 2018

Na 24 milionů korun přijde likvidace staré ekologické zátěže na skládce Zíkův lom v Hluboké nad Vltavou. Cílem prací je celý kopec odvodnit a zavézt jílem tak, aby škodliviny nemohly unikat do okolní přírody.

Na konci 80. let si obyvatelé Hluboké chodili do Zíkova lomu pro šlapací autíčka, diskokoule nebo hliníkové dráty a další odpad. Jeden z místních, pan Václav vzpomíná, že díky této skládce vyhrála jeho třída soutěž ve sběru hliníku.

Zíkův lom se nachází u řeky Vltavy, v 80. letech sloužil jako skládka pro nedaleké České Budějovice. V 90. letech dalo vedení Hluboké na příjezdovou cestu zábrany, které definitivně ukončily divoké skládkování.

Na skládce leží mimo jiné odpad z nemocnice a také z vojenské správy. „To byla oficiální skládka, ale za komunismu se samozřejmě netřídily odpady, nevedla se žádná evidence. My jsme v 90. letech zjišťovali, co tu všechno je, od pamětníků, kteří pracovali na technických službách v Budějovicích,“ dodává starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Podobné problémy řeší obce i města po celé republice. „Skládkování v minulých dobách bylo velmi partyzánské a stačil jakýkoli lom, jakákoli díra. Někdy i bez povolení, jen s tichým souhlasem se tam vyváželo kde co,“ připomíná Jiří Unčovský z firmy Ekomonitor, který dozoruje rekultivaci v Hluboké nad Vltavou.

Ze země v Zíkově lomu vykukují staré dráty, sem tam lino nebo igelit, najdete i starou botu. Nahoře je vysoká hromada hlíny, kterou bagry musí rozvézt. „Je to 80 centimetrů těsnící vrstvy a 80 centimetrů rekultivační vrstvy,“ upřesňuje Jiří Unčovský.

Pak by měl jíl skládku utěsnit tak, aby do ní nemohla natéct voda. Dešťové srážky odvede přímo do Vltavy drenážní potrubí. Většinu nákladů na rekultivaci uhradí Hluboká díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio