Dron zabrání střetu ptáků s letadly. Jihočeský učitel se svým vynálezem uspěl v soutěži

14. prosinec 2015

Dravcům střežícím letiště před menšími ptáky by v budoucnu mohly pomáhat drony se speciálním softwarem. S novým způsobem ochrany letišť přišel jihočeský vysokoškolský učitel. Jeho vynález dokonce vyhrál národní kolo soutěže European Satellite Navigation Competition 2015.

Ladislav Bartuška z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích předvedl svůj dron přímo na budějovickém letišti. Stroj se čtyřmi vrtulemi se po několika málo minutách vznesl k nebi.

„Je to takzvaná kvadrokoptéra, která má čtyři ramena. Ta naše kvadrokoptéra, kterou chceme vyvinout, bude vypadat stejně, popřípadě bude mít více rotorů, aby unesla zařízení na palubě dronu. Jedná se například o akustické zařízení, které bude vydávat zvuky, nebo zařízení, které bude detektovat ptactvo,“ popisuje Ladislav Bartuška.

Podobné letecké modely na plašení ptáků se na letištích zkoušely už v minulosti. Unikátní na tomto vynálezu má být specifický software. „Řídící software bude udržovat drony v určité letové hladině a na určité trase. Pokud by kvůli nečekané události dron vybočil, přistane nebo se deaktivuje,“ vysvětluje Ladislav Bartuška.

Českobudějovické letiště má v současné době biologickou ochranu. Tu už sedm let zajišťuje sokolník Radek Staněk. O účinnosti dronů pochybuje. „Ptáci se nebojí ani letadel, tak proč by se měli bát dronu, když si zvyknou i na velké letadlo, které tady přistává? Nikdy si ale nezvyknou na to, že je chce sežrat dravec, na to si zvyknout nejde,“ komentuje.

Mluvčí letiště Martina Vodičková je k využití dronů také skeptická. Ale v budoucnu ho nevylučuje. „Já si dovedu představit, že by drony byly doplňkem stávající biologické ochrany, ale dravce asi nemohou nahradit. Navíc pro dispečera by bylo jistě obtížnější hlídat vzdušný prostor, pokud by tam kromě letadel létaly ještě drony. Byla by to tedy spíš komplikace a, popravdě řečeno, srážka letadla s dronem je mnohem fatálnější než srážka s ptákem,“ uvedla.

Sokolník Radek Staněk, který zajišťuje biologickou ochranu budějovického letiště

Ladislav Bartuška rozhodně na letištích nechce sokolníkům konkurovat. Jeho vynález by mohl být užitečný tam, kde se sokoli uplatnit nemůžou. Vzhledem k tomu, že je vybavený kamerami, může zajistit i monitoring letiště.

Vynálezce musí nejprve pro svůj výzkum sehnat peníze. Prototyp je potom schopný udělat do dvou let.

Spustit audio