Důchodce se kvůli podvodným emailům dostal do vězení v Hongkongu a hrozí mu doživotí

28. květen 2017

Penzista ze Šumavy se nechal nachytat na podvodné emaily a hrozí mu doživotní vězení v Hongkongu. Čeští šmejdi se zdají neškodní v porovnání se zkušenými africkými scumery, kteří dokážou vytáhnout z důvěřivých lidí desetitisíce korun jen na základě emailů.

Výjimečně naivní osoby pak dostanou scumeři příslibem snadného zisku do letadla a nakonec za mříže. Takhle dopadl devětašedesátiletý Vladimír, který se nevědomě stal obětí narkomafie. Celníci v Hongkongu našli ve dvojitém dně jeho nového kufru přes tři kila kokainu.

„Mluvil o tom, že mu někdo přepošle nějaké dědictví deseti milionů. Já jsem mu říkala: Vladimíre, to je hloupost, to tě chce někdo využít, tomu přece nevěříš. Ale asi na to slyšel,“ říká Marta, Vladimírova kamarádka ještě ze základní školy.

Muž měl podle ní vlastní byt, auto, relativně dost peněz, ale o všechno přišel, když naletěl nebankovním finančním institucím. Loni skončil v nájmu u paní Daniely. „Mě dluží asi dvanáct tisíc a ještě na cestu jsem mu dávala, protože on neměl peníze, když odjížděl,“ vzpomíná.

Vladimír si půjčil peníze na cestu do Prahy, přesně jak mu radila Soňa, zásadní osoba v celém příběhu. Právě ona mu psala z Afriky emaily, na které reagoval. Soňa mu slíbila, že když jí pomůže vyřídit dědictví v Togu, získá milion dolarů.

Celou akci s ním koordinovala ještě jedna žena, Ivana Kocourková z Plzně. „Ne, mě to nezajímá. Co si udělal, to je smutný, ale mě to nezajímá a nemohu pro něj nic udělat,“ reagovala na dotaz Českého rozhlasu.

Reportér Ľubomír Smatana napsal Vladimírovi do vězení a získal od něj přístup do mailové pošty. Z emailů je zcela zřejmé, jak si ho Soňa omotala kolem prstu. V listopadu mu poslala letenku do Brazílie, kde měl dostat smlouvu o dědictví. „Asi mu v té Brazílii udělali nějaký výlet, pak řekli, že může ještě do Číny, tak to bral jako príma akci. Nemyslím si, že by pašoval drogy vědomě,“ říká Vladimírův syn Jan.

Z emailů ale vyplývá, že to pohádková dovolená nebyla. Vladimír seděl sedmnáct dnů v hotelovém lobby, neměl na jídlo a pokoj za něj někdo zaplatil vždycky až večer. Pak mu sedmnáctý den Soňa napsala, že ještě dostane na cestu do Hongkongu drahý kufr jako dárek pro přátele, s nimi podepíše smlouvu a pak si rozdělí milion dolarů.

V posledním emailu mu píše: „Před hotelem na tebe čeká taxík. Šťastnou cestu. Tvá přítelkyně Soňa.“ Od 23. listopadu je Vladimír ve vězení.

autor: lsm
Spustit audio