Dvě vlny povodní zasáhly Třeboňsko. Několik hrází prasklo, hrozilo to i rybníku Rožmberk

13. srpen 2017

Před patnácti lety měli lidé na jihu Čech za sebou první vlnu ničivých povodní. Začali sušit vytopené domy a uklízeli škody. Málokdo z obyvatel Třeboňska tušil, že přijde druhá, ještě intenzivnější povodňová vlna.

„Když přišla ta druhá vlna, to jsme už byli evakuovaní, takže jsme akorát koukali, kolik vody přibývá. Když jsme prvně otevřeli dveře a vstoupili do domu, tak tam bylo všude hnědo, rašelina, kusy větví, jehličí. Prostě beznaděj, navíc ještě když tam plavou dětské hračky, sem tam nějaká ponožka,“ vzpomíná Marie Bečvářová z Třeboně, která byla ničivou povodní v roce 2002 zasažená dvakrát.

Jako většina místních netušila, jak málo chybělo, aby škody ve městě byly mnohem větší. Jedním z důkazů, který tento fakt dodnes připomíná, je nový bezpečnostní přeliv rybníka Svět. Na tomto místě prokopali hráz rybníka. „To přinesla doba, protože ta doba byla nesmírně vyhrocená,“ říká šéf rybářů Jan Hůda.

Ještě předtím zachránili rybáři nad rybníkem Svět rybník Spolský tím, že mu rozšířili rychle bezpečnostní přeliv. „Prokopali jsme hráze na dvou místech. Kdyby ten rybník praskl, tenkrát tam bylo přes čtyři miliony kubíků, tak Svět by vylétl zhruba o 180 centimetrů okamžitě,“ připomíná Jan Hůda.

Další nebezpečí hrozilo na největším českém rybníku. „Rožmberku hrozila stejná hrůza jako jiným rybníkům, že začne prosakovat a že praskne. To by bylo to nejhorší. Najednou se začaly ukazovat průsaky, dokonce byla i trochu prasklá hráz,“ líčí šéf rybářů.

Bylo nutné zajistit maximální průchodnost vody. „Brzdil ji bezpečností přeliv, kde byly mříže. V té době nebyly sklopné, a protože voda přinášela řadu větví a nečistot, zanášely se. Nebylo v lidských silách je čistit. Ani jsme tam už nemohli posílat lidi, protože by utonuli. Tak se přistoupilo k tomu, že se část rozstřílela,“ popisuje Jan Hůda.

Nesmírně nebezpečné podle něj bylo, když praskly hráze na Nové řece a voda se začala nekontrolovatelně hrnout z Lužnice na Rožmberk. „Pak už šlo o kejhák a o to, co ten rybník snese. Kdyby tohle prasklo, tak dolů letělo přes 70 milionů. To jsou dva Římovy a všechno bylo plné, tak si dovedete představit, jak by vypadaly ty vesnice,“ doplňuje.

Česla na bezpečnostním přelivu Rožmberka rybáři odstřelili 13. srpna 2002. Záchranářům i místním se ale ulevilo až o týden později.

autor: pfr
Spustit audio