Egon Schiele Art Centrum zve na tropické rostliny Otto Plachta

24. říjen 2016

Desítku nových obrazů českého malíře Otto Plachta představuje českokrumlovská galerie na výstavě Duše Pralesa. Rozměrná plátna výtvarník namaloval v posledním půlroce přímo v Egon Schielle Art Centru.

Kolekce tak doplňuje díla, která vznikala v peruánské džungli z barev připravených z místních rostlin, jejich plodů a kůry stromů.

„Obrazy, co tady vznikají, jsou vlastně takovým zrcadlem džungle, které se odráží v mé výtvarné paměti,“ říká Otto Placht, na jehož plátnech v těchto dnech znovu ožívají barvy, představy a fantazie. Inspiraci tentokrát nehledá v amazonském pralese, ale vyráží za ní do skleníků s tropickými rostlinami nebo do lesů kolem Krumlova.

Odpozorované motivy zasazuje zpátky do svých vzpomínek z peruánské džungle. „Jsou to vlastně detaily tropických rostlin, které jsem odpozoroval, nafotil v českých botanických zahradách i v české přírodě. Takže já chodím na procházky do lesa za Krumlov, tam si trhám listy a skicuji a ty listy mě vlastně znovu napojují na tropické listy a na prales,“ popisuje.

Otto Placht maluje v Krumlově každý den, vzniklo už přes deset obrazů. „Mám výhodu díky velkorysosti této galerie, že mohu pracovat ve velkém ateliéru, jaký jsem v Praze dosud neměl, a vlastně jsem si nemohl dovolit malovat úplně rozměrná plátna. Stejně jako si to nemohu úplně dovolit v Peru, protože bych je nepřevezl. Mám rád velká plátna a mám pocit, že se do nich dá mnohem lépe vstoupit, ten prales je přítomnější a mě tady o to zpřítomnění nejvíc jde,“ dodává.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio