Evropské dějiny připomíná zřícenina hradu Dürnstein v rakouském Wachau

Výhled na vinice v oblasti Wachau a hluboká údolí řeky Dunaj nabízí terasy hradu Dürnstein v Dolním Rakousku. Před tisíci lety tady byl v zajetí držen anglický král Richard Lví srdce.

Z hradu už zbyla jen romantická zřícenina. Je celoročně přístupná a naučná stezka k ní ukazuje krásnou vinařskou krajinu a připomíná důležité události evropských dějin. Na hrad Dürnstein se dá vystoupat ze stejnojmenného městečka na Dunaji za 20 minut.

Hrad získal jméno podle podloží, na kterém stojí - v překladu suchý kamen. „Hrad i městečko leží na skále nad Dunajem. Teď je místo hradu jen ruina, ale před 800 lety to byla mocná pevnost. Jistota pro lidi, kteří tady bydleli,“ říká průvodkyně Andrea Maschke.

Dürnstein je oblíbeným cílem turistů, i na sklonku léta jich tady potkáte desítky. „Líbí se nám tu. Jsme z Vídně a chtěli jsme vidět něco z Wachau, prohlédneme si hrad a půjdeme si zaplavat do Dunaje,“ komentuje jedna z návštěvnic.

„Máme tady dvoudenní výlet, přijeli jsme autobusem z Německa. Je tu krásně, krásné počasí. Čteme si o historii a věděli jsme, že tady byl uvězněný Richard Lví srdce, to nám už někdo vyprávěl,“ dodávají další turistky.

Právě propojení rakouské historie z jednou z nejznámějších postav evropských dějin je pro turisty atraktivní. Andrea Maschke vypráví, jak Richarda Lví srdce při návratu z výpravy do východní Asie na Vánoce v roce 1192 zajal nedaleko Vídně vládce nad Rakouskem a Štýrskem Leopold.

Za Richarda požadoval vysoké výkupné. Pro Rakousko bylo podle průvodkyně dohodnuté výkupné 100 tisíc hřiven stříbra požehnáním. S tolika penězi mohlo mladé Rakousko zakládat města, zvětšit Vídeň nebo budovat městská opevnění.

Nejkrásnější vyhlídka je z terasy hradu, těsně u hradeb. „S přicházejícím podzimem se mění barvy, za dva týdny budou vinice zlaté, stromy více rudé a hnědé. Strmé žulové stěny až k Dunaji jsou součástí českého masivu, který se tady potkává s vápencovými Alpami. Rostou tady hlavně borovice, všude je nádherná příroda,“ ukazuje Andrea Maschke.

Dürnstein spolu s Wachau patří od roku 2001 na seznam Světové kulturní dědictví UNESCO.

autor: pfr
Spustit audio

Související

  • Rakousko, nejbližší soused

    Představujeme zajímavá místa vzdálená jen kousek od hranic, krásy rakouské krajiny a příběhy lidí, kteří tu žijí.