Festival Voda, moře, oceány nabízí dokumentární filmy i besedy

15. září 2017

Splavnění řeky Vltavy provází 14. ročník mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány v Hluboké nad Vltavou. Přehlídka dokumentárních snímků se ale nezaměřuje pouze na tuzemskou tvorbu.

Prostřednictvím filmového plátna a besed cestovatelé zavádí diváky do zapomenutých koutů světa. Pozvánku na festival přijala například světoznámá potápěčka a ochránkyně žraloků Cristina Zenatová nebo podvodní fotografka Lucie Drlíková.

Akci zahájil snímek Je s námi konec? s Leonardem DiCapriem. „Když jsem ho viděl poprvé, tak samozřejmě zhmotnil všechny moje zkušenosti, které jsem za dvacet let nasbíral cestováním na moři a potápěním. A musím bohužel konstatovat, že je pravdivý,“ říká filmař Jindřich Soukal.

Ten se vrátil z Galapág. Cesta domů mu trvala déle, než předpokládal, kvůli změnám klimatu. „Karibskou oblast zasáhl hurikán Irma a byly samozřejmě velké problémy v leteckém provozu. Dostat se do Evropy nám trvalo o dva dny déle. Celkově máme jako potápěči problémy s tropickými vodami. Dneska se voda natolik ohřívá, že umírají korály“ popisuje.

Filmy podle něj mohou pomoci záchraně přírody a zvířat. „Třeba film Prapodivný svět, který jsme natočili. Je o malé rybce, která je velmi ohrožená a kvůli rybolovu elektřinou v potocích byla víceméně na vyhynutí. Tento film pomohl v boji za zákaz tohoto druhu rybolovu,“ dodává.

Do festivalu Voda, moře, oceány se přihlásilo 36 snímků ze 14 zemí světa. Diváky zavedou na Bali, Kanárské ostrovy nebo Filipíny. Odkrývají problémy daných regionů, námětem je mimo jiné rybolov, lodní doprava a záchrana žraloků. „Vzniká čím dál více snímků, které řeší stav naší planety,“ dodává ředitel festivalu Steve Lichtag.

Filmový festival Voda, moře, oceány v Hluboké nad Vltavou pokračuje do neděle 17. září. Pak se Steve Lichtag s cílem upozorňovat na udržitelnost života na naší planetě přesouvá z oceánu na souš, a to s dalším festivalem Příběhy Země. Ten začne 6. října v Praze a divákům přinese přes 850 dokumentárních snímků z celého světa.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio