Firma Blatenská ryba má kvůli ptačí chřipce milionové ztráty. Přišla o další velkochov

8. únor 2017

Veterináři a hasiči zlikvidovali celý velkochov kachen firmy Blatenská ryba, kterou znovu zasáhla ptačí chřipka. V halách u Blatné utratili zhruba 20 tisíc ptáků a zničili asi 60 tisíc vajec. Firma odhaduje milionové ztráty.

Téměř stovka veterinářů, hasičů a policistů od rána zasahovala při likvidaci chovu kachen. Velitel zásahu Martin Sviták koordinoval hasičské týmy u rybníků Řitovíz a Topič. Drůbež utráceli v kontejnerech pomocí plynování.

Podle Lucie Filásové z Krajské veterinární správy se z důvodu prevence likvidovala i vajíčka. „Násadová vejce mohou být kontaminovaná, proto likvidujeme i 60 tisíc vajec. Týká se to jak těch, která už byla nasazena, tak těch, která ještě nasazena nebyla, protože by mohlo dojít právě k zavlečení přes líheň zase do dalších chovů a rozvlečení té nákazy,“ vysvětlila.

Následovat bude kompostace podestýlky, všechny haly se zabezpečí a řádně mechanicky očistí. Pak je nutné místa dezinfikovat a příštích 21 dní nechat takzvaně odpočinout. Až potom se může prohlásit ohnisko za zcela zlikvidované.

Jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha zatím neví, kdy a zda chov kachen obnoví. „Kdybychom se k chovu kachen nevrátili, tak to budou milionové ztráty. Pokud se k nim vrátíme, tak se ztráty minimalizují. Nevíme, jestli seženeme nějaký násadový materiál v rámci republiky, popřípadě i v zahraničí. Těžko teď předjímat,“ uvedl.

Blatná patří k rizikovým oblastem a šíření viru podle veterinářů nejde zabránit. Přenáší ho divoké kachny, které kolem chovných hal z rybníků přelétávají.

Lucie Filásová vyzývá i drobné chovatele k opatrnosti. „Vyhnout se hlavně tomu, aby docházelo k té kontaminaci. Takže je potřeba především schovat vodu, krmení dovnitř,“ zdůraznila.

Virus ptačí chřipky se rozšířil už po celém Jihočeském kraji kromě Českokrumlovska.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio