Firmám dlouhodobě chybí řidiči, strojaři, ale také kuchaři

14. únor 2018

Míra nezaměstnanosti na jihu Čech mírně stoupla. Podílejí se na tom zejména pracovníci v sezónních oborech, jako je stavebnictví, zemědělství, lesnictví a cestovní ruch. Firmy ale stále hledají nové zaměstnance.

Poptávka po určitých profesích je dlouhodobě stálá. „Stále zaznamenáváme největší poptávku po řidičích aut, převážně v dálkové nákladní dopravě. Dále je zájem o profese ve strojírenství, kuchaře a prodavače, zejména do směnných provozů,“ dodává analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Pracovníky zejména do technických profesí hledá například českobudějovická pobočka firmy Bosch. „Kromě dělnických profesí seřizovačů a nástrojařů jsou to hlavně technici a vysokoškolsky vzdělaní inženýři,“ říká technický ředitel Václav Pixa.

Sehnat kvalifikované zaměstnance je poměrně těžké. „Všeobecně se ví, že pracovní trh je celkem prázdný, ale díky našemu růstu se nevyhneme tomu, že budeme muset nakonec tyto profese sehnat. Máme na to svůj vlastní program, akvizice, kdy spolupracujeme se středními a vysokými školami, a zároveň se snažíme operovat na trhu a získávat pracovníky, kteří se ucházejí o nové zaměstnání,“ komentuje Václav Pixa.

Podobnou situaci řeší například firma Engel v Kaplici a další průmyslové podniky v kraji, ale i Jaderná elektrárna Temelín.

Podle ředitele Jihočeské hospodářské komory Luďka Keista firmy například zvyšují mzdy nebo nabízejí různé benefity. „Zmiňují se o tom šéfové, případně majitelé firem, že opravdu jenom stabilizují ten kádr, aby jim neutekl. Samozřejmě pokud se objeví někdo, kdo přeplatí, tak zaměstnance přetáhne, ale neřeší to všeobecnou situaci,“ popisuje.

Podobně vypadá trh práce i v sousedních regionech Rakouska a Německa. „V Horním Rakousku a v Dolním Bavorsku je to stejné, nezaměstnanost téměř nulová, kvalifikovaní pracovníci nejsou. Nám to také nepomáhá, protože asi 70 tisíc českých občanů pracuje v Rakousku a Německu, a ti nám tady pak chybí,“ vysvětluje Luděk Keist.

Jihočeská hospodářská komora v současné době například zprostředkovává firmám zaměstnance z Ukrajiny. Do budoucna tu najde zaměstnání přibližně 1500 lidí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio