Gymnáziem v Třeboni zněl indonéský pop a čínština. Škola hostí stážisty z celého světa

2. březen 2017

Místo matematiky nebo chemie zněl z učeben třeboňského gymnázia indonéský pop, čínština nebo brazilská samba. Diskutovalo se tu o islámu, zahraniční politice i populárních zpěvácích. Učitele totiž na týden nahradila skupina šesti zahraničních stážistů z projektu Edison.

Studenti z celého světa spolupracují s třeboňským gymnáziem už třetí rok. „Pro mě je strašně důležitá nadstavba pro běžnou výuku. Jsem velký příznivce výuky takříkajíc mimo lavici, mimo učebnu. Otevírám dveře a myslím si, že díky projektu Edison se to daří,“ říká ředitelka Anna Kohoutová.

Poprvé je díky projektu Edison v Evropě dvacetiletá Imella Yusdike z Indonésie, která svou zemi představuje jako zemi slunce. V Čechách ji nejvíce překvapili lidé. „Myslela jsem si, že Češi jsou studení, nepřátelští, ale všechno je naopak, všichni jsou přátelští. I když je venku zima, v srdci jsou všichni vřelí,“ komentuje.

Imella se během týdne potká s téměř 400 studenty. Chce jim ukázat Indonésii jako zemi mnoha kultur a také mnoha jazyků. V její domovině se totiž mluví 700 lokálními jazyky. Imella ale nejenom předává zkušenosti a informace, také sama poznává to, co nikdy nezažila - třeba mráz a sníh.

Představování ostatních kultur v rámci projektu Edison si studenti sexty třeboňského gymnázia pochvalují. „Mně se to dost líbí, protože celý týden je věnovaný tomu programu. Víc si procvičíme angličtinu, poznáme nové kultury a nové lidi,“ říká jedna ze studentek.

„Já si myslím, že projekt Edison je určitě prospěšný jak pro zlepšení naší angličtiny, tak pro toho, kdo sem přijede, protože on tím také získá nové zkušenosti. Indonésie, o které jsme teď mluvili, mě inspirovala a zaujala,“ dodává další ze studentů.

Po Kaplici, Českých Budějovicích a Třeboni vyučovali zahraniční stážisté také středoškoláky v Jindřichově Hradci.

autor: pfr
Spustit audio