Hajní v kádišti a pěšáci v blátě. Rybáři loví největší český rybník Rožmberk

13. říjen 2017

Největší český rybník Rožmberk u Třeboně je téměř bez vody, přesto plný ryb. Rybáři ho po roce znovu loví. Během tří dnů zatáhnou sítě celkem desetkrát, skončí v nich na 160 tun tržních ryb.

„Pěšáci, nadržte! Hajný, rozdávej!“ První povely při výlovu zněly z úst vedoucího střediska Rožmberk Stanislava Vestfála. Jakmile se sítě zanořily do vody, zavolal: „Hajný, pomalu tahem ucházej!“

„Teď už prochází vlastním výlovem. Začínáme táhnout síť, abychom nabrali ryby,“ vysvětloval Stanislav Vestfál.

Na vypuštěném dně rybníka přitom stojí řada rybářů, kteří drží v ruce provaz od nevodu. „Ti, co jdou po kádišti, jsou hajní a ti, co jdou v blátě, jsou pěšáci. Pak přijde povel, který mají rybáři nejradši, hlavně pěšáci, protože se jim provaz zařezává do ramene: Netahej,“ doplnil Stanislav Vestfál.

Pak už se ryby dostávají k hladině. „Najedou nám další dvě lodě a otevřeme pomalu sakovinu, abychom na ryby pořádně viděli a mohli je přitáhnout ke kádišti,“ popsal vedoucí zátahu další postup.

V sítích rybářů by na Rožmberku mělo skončit přibližně 160 tun ryb. Z toho bude 140 tun činit kapr, zbytek je pak takzvaná ryba vedlejší.

Občas se samozřejmě objeví i kapitální úlovky. Možná letos mezi nimi bude i známý sumec Standa. „Opravdu doufám, že se nám podaří po dvou letech Standu vylovit. Je to takový lišák, tak nám zůstává v korytě Staré řeky. Kdybychom ho vylovili, mohl by mít dva metry a 40 kilo,“ odhadl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Vánoční kapr bude o něco dražší než loni, řádově o koruny za kilogram živé váhy. Letošní produkci totiž ovlivnil nedostatek vody, který snížil přírůstek ryb.

Výlov rybníka Rožmberk potrvá do neděle. Je nejenom přehlídkou rybářského řemesla, ale i kulinářským zážitkem a zábavou. Lidé tu mohou ochutnat rybí speciality, prohlédnout si rybářské nářadí nebo vyzkoušet chytání ryb na trenažéru.

Spustit audio